Halimović: Socijalni mir u BiH se kupuje godinama

Vijesti 06. jan 201508:23 > 08:31
N1

Gošća Novog Dana bila je Dženana Halimović, novinarka Radija Slobodne Evrope koja je komentarisala naslove u dnevnoj štampi.

Glavna tema svih naslovnih strana dnevne štampe je klizište u naselju Bare kod Kaknja koje je odnijelo jedan život i probudilo strah u građanima nakon majskih poplava.

Mora se preuzeti odgovornost. Ne možemo sa 2,5 inspektora na 50.000 stanovnika pričati o odgovornosti, pritom svaki pomoćnik načelnika ima sekretaricu. Posljedice su tragične, a bilo je klizišta koja su sanirana po vrlo visokim cijenama“, kazala je Halimović i dodala:

Kasno je rušiti već izgrađeni objekat. Predstavnici lokalnih zajednica moraju prvi reagovati, a za njim i vlasti koje upozore“.

O finansijama u BiH i potencijalnim novim mjerama MMF-a, gošća je kazala:

Socijalni mir se u BiH kupuje godinama. Ako je MMF naveo kako sredstva koja daje ne mogu biti korištena u svrhu finansiranja njih“, dok je za smanjenje cijene plina u svijetu i najavljenjim pojeftinjenjem dodala:

200 dolara je niža cijena plina u odnosu na prošli period, a građani Sarajeva nisu osjetili taj boljitak. Mislim da je teško očekivati neko sniženje, možda neko simbolično ali ništa što bi olakšalo građanima“.

S obzirom da je BiH uvrštena u Top 15 destinacija za posjetiti u nastupajućoj godini, gošća je kazala da BiH zaslužuje biti na tom mjestu i da dosta zavisi od nas samih.

Bitno je kako mi sebe prezentiramo u svemu tome, ne samo kroz festivale koji su na visokom nivou. Mislim da smo ispod praga koji nude gradovi u regionu kao Zagreb i Beograd. BiH je jedno blago koje čeka da se otkrije, ali moramo i mi sami uraditi puno više i krenuti naprijed“.