Detalji istrage o pogibiji Trajkovskog: Uzrok greške pilota

Vijesti 06. jan 201512:31 > 12:32
Anadolija

Glavni uzrok avionske nesreće u kojoj je 26. februara 2004. godine kod Mostara poginuo tadašnji predsjednik Makedonije Boris Trajkovski su pilotske greške, rečeno je na današnjem predstavljanju završnog izvještaja komisije koja je istraživala nesreću. Komisija je u svom izvještaju navela sedam grešaka zbog kojih je avion pao.

Makedonska strana je, uglavnom, prihvatila rezultate izvještaja uz jednu primjedbu za koju su tražili da bude dio izvještaja. Njihova primjedba je zašto u izvještaju nije objašnjeno da li je toga dana kada je pao avion poslat signal sa mostarskog aerodroma.

Također, se navodi da SFOR nije izrazio spremnost za saradnju tokom istrage.

Omer Kulić, šef međunarodne komisije koja je vodila istragu u slučaju Trajkovski kazao je da je izvještaj pokazao da je greška pilota bila to što nisu napravili analizu na osnovu mape koje su imali kako bi sletjeli na aerodrom u Mostaru. Pojasnio je da posada nije smjela poletjeti iz Skoplja za Mostara zbog vremenskih uslova.

Kulić kaže da posada nije izvršila adekvatnu pripremu za slijetanje u Mostaru.

Prema njegovim riječima, treće nisu obratili pažnju na informacije koje su dobili od kontrolnog tornja u vezi sa oblacima.

Četvrta greška odnosi se na to da se nisu preusmjerili prema drugom aerodromu nakon što su izgubili signal sa mostarskim.

Osim toga, tokom leta su se spustili ispod dozvoljene visine. Također, deaktivirali su automatskog pilota te su sami pokušali da upravljaju avionom što je, kako se navodi u izvještaju, bila velika greška.

Sedma, ali i kobna greška, kako je rečeno, je bila to što su letjeli na visini ispod 2.000 fita.

Inače, pomenuti izvještaj na kojem je radila grupa uglednih stručnjaka je pripremljen na osnovu dvije crne kutije kao i razgovora između pilota i kontrolnog tornja.

Istraga je otvorena na zahtjev makedonske Vlade koja je bila nezadovoljna prvom istragom. Kulić je pojasnio da su članovi komisije radili četiri godine na istrazi.

“Kazao sam da je potrebno da ponovo otvorimo istragu jer se u makedonskim medijima pojavila špekulacija da je na makedonskog predsjednika izvršen atentat”, pojasnio je Kulić.

Komisija je bila sastavljena sa ljudima iz više država, a izvještaj je dostavljen svim relevantnim institucijama.

Prema Kulićevim riječima, pilot odnosno kopilot koji je tog dana letio nikada nije imao završenu školu.

“Avion nije ispunjavao uslove da bude plovidben. Nije avion zbog toga pao, ali je bilo mnogo doprinosa za to. Osnova ovog izvještaja su bile dvije crne kutije”, pojasnio je Kulić.

Kazao je da je utvrđeno da je uređaj – crna kutija bila neispravna i da je radila ispravno danas bi se tačno znalo šta se dogodilo. Kulić je podsjetio da je avion pao u 8 sati ujutro, a našli su olupinu sutra u 9 sati.

Pojašnjava da je istragom utvrđeno da osobe koje su radile na potrazi i spašavanju, a koji su bili u nadležnosti bh. vlasti, nisu radili kako treba.

“Avion je pao osam metara pored puta i to govori o nekooridnacijama između vazduhoplovnih vlasti i organizatora. Po svim patološkim nalazima poslije udesa svi putnicu cu su bili mrtvi”, kazao je Kulić.

Istražitelj Muharem Šabić govoreći o tehničkim aspektima istrage kazao je da je avion bio namijenjen za prevoz zvaničnika Vlade Makedonije.

Prema njegovimn riječima, organizacija koja je upravljala avionom nije imala određene resurse.

Šabić pojašnjava da tokom istrage nisu mogli utvrditi da je pilot imao regularne dokumente: diploma o završenom obrazovanju za pilota je bila sporna.

Inače, na izradi pomenutog izvještaja radili su iskusni stručnjaci koji su održavali redovne radne sastanke u Skoplju, Sarajevu, Mostaru i Beogradu. Kompletna istraga je koštala oko 160.000 eura, a neki od dijelova aviona bili su ispitivani u Centru za istraživanje avionskih nesreća u Njemačkoj.

U avionskoj nesreći u blizini Mostara 2004. godine poginuli su predsjednik Makedonije i osam članova makedonske delegacije i posade.