Danas 22 godine od tragične smrti Hakije Turajlića

Vijesti 08. jan 201507:41 > 07:45
N1

Na današnji dan prije 22 godine ubijen je Hakija Turajlić, prvi ratni potpredsjednik Vlade Republike Bosne i Hercegovine i prijeratni direktor Energoinvesta.

N1
N1
N1

Tim povodom predstavnici Energoinvest d.d.- Sarajevo danas će u 10.00 sati posjetiti mezar rahmetli Hakije Turajlića ispred Alipašine džamije, a u 10.30 sati mjesto pogibije u Kasindolskoj ulici, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Energoinvesta.

Podsjećamo, Turajlića je ubio vojnik tadašnje srpske vojske Goran Vasić na punktu “Sijera 4” kod Kasindolske ulice u blizini sarajevskog aerodroma. Oklopno vozilo UNPROFOR-a kojim se Turajlić vraćao sa sastanka na aerodromu s turskom delegacijom, zaustavila je srpska vojska, uz nezakonit zahtjev da se izvrši inspekcija UN-ovog vozila. Nakon što su pripadnici francuskog UNPROFOR-a i pukovnik Sartr poslušali naređenje srpskih vojnika i otvorili vrata transportera jedan od vojnika je ispalio rafal u Turajlića.  

Sud u Sarajevu 2002. godine je osudio Vasića na četiri i po godine zatvora zbog zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. protiv ratnih zarobljenika u srpskim zatvorima na području Sarajeva. On je ujedno oslobođen po tački optužnice koja ga je teretila za mučko ubistvo Hakije Turajlića.  

Za Turajlićevu smrt još uvijek niko nije odgovarao.