Svečanost povodom 478 godina rada Gazi Husrev-begove medrese

Vijesti 08. jan 201517:59 > 18:03
Anadolija

U prepunom amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu održana je akademija povodom obilježavanja 478. godišnjice rada ove odgojno-obrazovane ustanove.

Svečanosti su prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme IZ u BiH Husein Smajić, muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković, muftija mostarski Salem Dedović, direktor Gazi Husrev-begove medrese Zijad Ljevaković, predstavnici Islamske zajednice kao i brojne ličnosti iz političkog i kulturnog života BiH.

Program je počeo učenjem odlomaka iz Kur'an-i Kerima nakon čega su učenici medrese izveli bogat kulturno-umjetnički program. Prisutni su uživali u prelijepim izvedbama ilahija i kasida učenika medrese.

Direktor Gazi Husrev-begove medrese Zijad Ljevaković kazao je za medije kako su svi članovi ove ustanove ponosni na Gazi Husrev-bega koji je osjetio potrebu da istovremeno sagradi džamiju, školu i biblioteku te kazao kako su one još uvijek na neki način ideje vodilje velikog broja Bošnjaka i muslimana na ovim prostorima. 

“Ponosni smo također što smo od 1537. godine imali biblioteku koja danas baštini neprocjenjivo blago te čak i rukopis iz 900-tih godina”, kazao je Ljevaković.

Anadolija

On je kazao kako je Gazi Husrev-begova medresa kroz sva ova vremena uspjela pronaći programe rada koji su zadovoljiti potrebe naroda te je dodao da je medresa također među prvim školama koja je pristupila bolonjskom procesu kao i da će nastaviti da se modernizuje.

U okviru svečanosti dodjeljena su i priznanja onima koji su doprinijeli radu ove obrazovne ustanove. Tim povodom, Plakete za poseban doprinos afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese dodjeljene su svršeniku ove medrese Hadžemu Hajdareviću i dugogodišnjem rukovodicu vjersko-prosvjetne službe IZBiH Muharemu Omerdiću. 

Gazi Husrev-begova medresa je najstarija odgojno-obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini, a osnovao ju je Gazi Husrev-beg 8. januara 1537. godine. Njeno osnivanje ozvaničeno je vakufnamom Gazi Husrev-bega, osmanskog namjesnika koji je smatran i jednim od osnivača grada Sarajeva.