UIO BiH: Oduzeto 26.400 komada "Ray-Ban" falsifikata

Vijesti 10. jan 201514:03 > 14:09
Fena

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Sarajevu su privremeno oduzeli 26.400 komada sunčanih naočala, jer je otkriveno da se radi o falsifikatima poznate svjetske marke naočara “Ray Ban”.

S obzirom da se cijena sunčanih naočara pomenutog proizvođača u BiH kreće od oko 300 KM po komadu, procjenjuje se da ukupna tržišna vrijednost oduzetih falsifikovanih naočara iznosi približno osam miliona KM” saopćeno je danas iz UIOBiH.

Pojašnjava se da su, detaljnim pregledom pošiljke iz Kine, koja se nalazi privremeno smještena u javno carinsko skladište u Sarajevu, službenici Uprave za indirektno oporezivanje otkrili povredu propisa vezanih za intelektualno vlasništvo.

Detaljnim pregledom pošiljke službenici Uprave posumnjali su da se radi o falsifikovanim sunčanim naočarima poznatog svjetskog proizvođača.

O svemu je obavješten ovlašteni predstavnik nosioca prava industrijskog vlasništva, koji je potvrdio da se radi o krivotvorenoj robi i koji će dalje preduzimati mjere iz svoje nadležnosti.

Predmetna roba je bila namijenjena za jednog uvoznika iz Gradačca, a njeno konačno carinjenje je trebalo biti u Carinskoj ispostavi Sarajevo.