Podignuta optužnica protiv Budimira, predsjednika FBiH

Vijesti 15. jan 201511:58 > 12:02
Facebook

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je danas optužnicu protiv predsjednika FBiH Živka Budimira i još pet osoba, potvrdio je za N1 glasnogovornik ovog tužilaštva Alem Hamzić.

Optužnica je podignuta i protiv Burimirovog savjetnika Petra Barišića, Sauda Kulosmana, pomoćnika ministra pravde FBiH Hidajeta Halilovića, zatim Željka Asića i Armina Kulovca, a zbog sumnje da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, ali i krivična djela primanja odnosno davanja dara ili drugih oblika koristi.Optuženi su i za protivzakonito posredovanje.

Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu Sarajevo na potvrđivanje.

Budimir se tereti da je djelujući sa drugim optuženima predsjednika Federacije BiH, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju kaznenih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te osobe čije je puštanje na slobodu, u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana.

Riječ je o predmetu koji je prvobitno vodilo Tužilaštvo BiH, nakon čega je on prebačen na kantonalni nivo. Ovom optužnicom, za razliku od one koje je ranije podiglo Tužilaštvo BiH, nije obuhvaćen federalni ministar pravde Zoran Mikulić.

Optužnicom je predloženo saslušanje 58 svjedoka, tri vještaka i izvođenje oko 900 materijalnih dokaza.