Prevoznici blokirali granični prelaz Gradiška

Vijesti 15. jan 201512:19 > 12:26
N1

Udruženje prevoznika Republike Srpske, kako su i najavili, u 12 sati blokirali su nakratko granični prelaz Gradiška, odnosno terminale za teretni saobraćaj.

Više desetaka kamiona nalazi se u Gradišci, a prevoznici su najavili da namjeravaju blokirati i preostalih sedam graničnih prelaza u Republici Srpskoj, javlja reporterka N1 Snežana Mitrović. Oni su danas nakratko blokirali prelaz za teretni saobraćaj te najavili da će sutra nastaviti protest. Blokirani su bili i prelazi Šamac, Brod, Rača, Karakaj, Vardište, Deleuša i Gradina.

Većim brojem teretnih motornih vozila zapriječene su bile saobraćajnice ili saobraćajne trake u neposrednoj blizini graničnih prelaza ili carinskih terminala.

Prevoznici tvrde da će blokirati prelaze do stavljanja van snage Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača te donošenja novog. Kako kažu sporno je predavanje zahtjeva za licenciranje i dozvole za rad koje se dostavljaju u Sarajevo, druga stavka je ukidanje edukacije u Širokom Brijegu, jer ta edukacija nije potrebna nigdje u Evropi prema njihovim riječima, a govorilo se i o traženju depozita u iznosu od 9.500 eura za svaki kamion.

Svi njihovi zahjevi su objedinjeni i oni kažu da neće odustati.

N1

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport iz Republike Srpske istakao je danas za N1 da sporni pravilnik “služi za bogaćenje pojedinaca”.

N1

Razlog današnjeg štrajka je objavljivanje pravilnika Ministarstva komunikacije i transporta koji je stupio na snagu 1. januara 2015. U tom pravilniku ima niz nezakonitih stvari i pravilnik apsolutno nije prilagođen prevoznicima nego pojedincima”, rekao je Grbić i dodao da su i ranije upozoravali na “nepravilnosti u pravilniku”.