Sarajevo i Barcelona jačaju prijateljske veze

Vijesti 25. aug 201717:38 > 18:41
N1

Danas je u sarajevskom naselju Mojmilo na Trgu Barcelone odata počast stradalim žrtvama i njihovim porodicama u posljednjem terorističkom napadu u Barceloni.

U znak sjećanja na stradale i znak zahvalnosti Gradu Barseloni na pomoći Sarajevu, počela je i izrada velikog murala.

Trebali bismo večeras biti sretni, ali nismo sretni, jer se danas bombarduje Sarajevo“, riječi su gradonačelnika Barcelone Pasquaala Maragalla na otvaranju Ljetnih olimpijskih igara 1992.godine u glavnom gradu Katalonije. Slična poruka u Kataloniju šalje se i iz Sarajeva.

Svakako da su se i građani Barcelone okupljali i na ulicama i na trgovima svakodnevno upozoravajući na dešavanja u Sarajevu. Mislim da Sarajevo to nije zaboravilo i da je ovo jedan od gesta kojim se grad Sarajevo zahvaljuje i suosjeća sa građanima Barselone“, izjavio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

A dokaz da to Sarajevo zaista nije zaboravilo te da suosjeća sa građanima Barcelone, jeste veliki mural kojeg će izraditi 10 sarajevskih umjetnika.

Prilika koju sam dobio od strane Gradske uprave Grada Sarajeva da učestvujem i da na svoj način pružim podršku ljudima u Barceloni, stradalima, preživjelim, njihovim porodicama. To je jedna velika čast“, rekao je umjetnik Benjamin Čengić.

A glavni grad Katalonije svoj je trag ostavio tokom opsade Sarajeva, ali i nakon nje. Danas se taj trag ogleda u halama olimpijske dvorane Zetra, ulicama naselja Mojmilo i hiljadama preživjelih građana upravo od humanitarne pomoći ovoga grada. Prijateljstvo ova dva grada pokazuje i 21. Open Barselona 1899- Sarajevo 2017”, uspješno održan teniski turnir u Sarajevu.

Izuzetno je važno što se Sarajevo obratilo Barceloni na ovaj način. To je odgovor na svu onu ljubav i ono što je Barselona pružila BiH i Sarajevu. To je jedan jako velikodušan čin“, kazao je Juan Maria Tinture.

Veliki mural koji će biti izrađen u sarajevskom naselju Mojmilo u čast stradalim žrtvama terorističkog napada u Barseloni samo je jedan od dokaza velikog i dugogodišnjeg prijateljstva između Sarajeva i Barcelone. Gradonačelnik grada Sarajeva Abdulah Skaka poručuje da će nastojati u budućnosti još više ojačati vezu i prijateljstvo između ova dva grada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.