Gavran: Uslovi u kojima posluju naše firme su katastrofalni

Vijesti 16. jan 201508:59 > 09:11
N1

Gost Novog dana bio je Igor Gavran, savjetnik u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Zaduženje prema MMF-u je najprisutnije u javnosti, ali nije najveće zaduženje koje BiH ima. Naprimjer veća su dugovanja prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj, Svjetskoj banci. Osim vanjskog duga, unutrašnji dug je jako teško servisirati“, kazao je Gavran i dodao kako BiH ima zaduženja bh. kompanija prema inozemstvu.

“Imamo i dugove građana međunarodnog karaktera. Veliki je opseg svih zaduženja u BiH“.

“Prema MMF-u ustavno nismo ni u mogućnosti vraćati novac. Sve se obaveze redovno izmiruju, ali postaju sve veće. Danas se mjere stotinama miliona KM. Izvjesno je da će doći do novog zaduženja kod MMF-a i da bi taj iznos mogao dostići jednu milijardu KM“, odgovorio je Gavran na pitanje kada treba vratiti sav novac.

Pitanje koje postavljaju mnogi građani naše države jeste kako bi živjeli da nema MMF-a s obzirom na tolika zaduženja.

“Trebalo bi poduzeti velike reforme, koje se godinama ne rade. Moguće alternative MMF-u teško je pronaći. Kratkoročno mnogi će biti zadovoljni u javnom sektoru, ali pitanje je koliko će sve trajati. Dugoročno, novo zaduženje kod MMF-a značit će da imamo potpuno nesposobnu vlast i da idemo pogrešnim putem.

Imamo kreditne aranžmane za izgradnju infrastrukturnih projekata, imamo neiskorištena sredstva sive ekonomije i najbitnija stavka – preglomazna administracija. Mogao bi se otvoriti veliki broj radnih mjesta u privatnom sektoru kada bi se smanjio broj zaposlenih u državnoj administraciji”, rekao je Gavran.

Savjetnik u VTK BiH prenio je utiske stranaca kojima nije jasno kako uopće imamo uspješne kompanije.

Uslovi u kojima naše kompanije posluju su katastrofalni. Zamislite kako bi te kompanije bile uspješne da rade u normalnim uslovima.”

Bosna i Hercegovina kao da se ne trudi dovoljno da dobije sredstva iz raspoloživih fondova. Činjenica je da smo svojevremeno izgubili 45 miliona eura zbog neprovođena odluke Sejdić i Finci?

“I ono malo sredstava što nam je bilo na raspolaganju BiH ne iskoristi. Ne posjedujemo odgovarajuće projekte ili znanje. Kao što je naprimjer slučaj sa poljoprivredom gdje je izgubljeno stotine miliona KM“.

Nakon jučerašnje, neočekivane odluke Švicarske centralne banke, franak je skočio za gotovo 30 posto prema euru. Kako će se to odraziti na kredite bh. građana?

“Problem koji je prisutan i u drugim zemljama, a ne samo u BiH. Jednim dijelom krivi su i građani koji su uzimali kredite po uslovima koji su bili toliko povoljni da se moglo očekivati nešto loše u dužem periodu. Sada su kamate toliko porasle da su kao lihvarske“, smatra Gavran.