Zdravstveni radnici u RS-u bez ovjerene zdravstvene knjižice

Vijesti 27. avg. 201711:43 > 11:45
Podijeli:
Izvor: Moja Hercegovina

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić upozorio je da u tom bh.entitetu pojedine zdravstvene ustanove nisu uplaćivale doprinose za svoje radnike četiri i više godina.

– Redovno je doprinose plaćalo 25 zdravstvenih ustanova. U posljednjih nekoliko mjeseci u pojedinim su uplaćeni doprinosi, ali ima onih koje četiri i više godina nisu uplatile ni fening za doprinose – rekao je Granulić u razgovoru za Fenu.

Od Vlade RS očekuju da se do kraja godine riješe stara dugovanja po tom osnovu, zaključno s 2016. godinom, jer je većina zaposlenih radnika u zdravstvu RS suočena s problemom nemogućnosti ovjeravanja zdravstvenih knjižica.

Iako pojedine zdravstvene ustanove uplaćuju doprinose posljednjih mjeseci i dalje postoji problem da medicinari ovjere zdravstvene knjižice.

– Ne može šalterski radnik Fonda određivati da li je hitan ili nije hitan slučaj kada radnik zaposlen u zdravstvu dođe da ovjeri zdravstvenu knjižicu – kaže Granulić.

Ističe da je neophodno hitno napraviti reformu Fonda zdravstvenog osiguranja. Po ugledu na druge zemlje i u RS-u treba da postoji, smatra, skupština fonda zdravstva u čijoj nadležnostili bi bilo postavljanje rukovodnih organa.

Granulić ukazuje i da je neophodna izmjena zakonodavstva, te da zakon o zdravstvenoj zaštiti “prati” zakon o zdravstvenom osiguranju.

– Moramo napraviti suštinske promjene i zakone koji se moraju provoditi te utvrditi odgovornost onih koji su ostvarili loše rezultate u radu – naglasio je Granulić ističući da osim dvojice, nisu smijenjeni direktori zdravstvenih ustanova koji posluju s gubicima, iako su zvaničnici RS-a to obećavali.

Na lokalnom nivou, gdje općine imenuju direktore i upravne odbore domova zdravlja, niko ne odgovara za loše poslovanje, a apsurd je, upozorava Granulić, da su direktori ujedno i odbornici ili poslanici u parlamentima, gdje se usvajaju ili razmatraju izvještaji o radu medicinskih ustanova kojim rukovode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.