Pokrenuta inicijativa: Ulica Stjepana Šibera u Sarajevu

Vijesti 28. aug 201715:10 > 15:11
N1/Ilustracija

Demokratska fronta objavila je danas na svojim zvaničnim internet stranicama inicijativu koju je pokrenuo Općinski odbor DF Novo Sarajevo, a koja podrazumijeva promjenu naziva ulice Azize Šaćirbegović u ulicu Stjepana Šibera.

”Povodom obilježavanja prve godišnjice smrti jednog od najvećih simbola otpora agresiji na BiH gospodina Stjepana Šibera, Demokratska fronta Novo Sarajevo obavještava javnost Kantona Sarajevo da će u najskorije vrijeme putem svojih izabranih vijećnika i zastupnika u općini i kantonu uputiti inicijativu o promjeni naziva ulici Azize Šaćirbegović u ulicu generala Stjepana Šibera”, saopšteno je danas iz DF-a.

Iz DF-a smatraju da sve patriotske snage koje putem političkih stranaka participiraju u Općinskom vijeću Novo Sarajevo trebaju podržati ovakvu inicijativu, budući da je općina Novo Sarajevo kao jedna od općina koja je najviše stradala u agresiji na BiH i koja je simbol herojskog otpora , zaslužila da se po ovakvom heroju mora nazvati jedna od najvažnijih ulica u Novom Sarajevu. General Stjepan Šiber je čovjek koji je među prvima stupio u redove tadašnje Teritorijalne obrane RBiH, a kasnije Armije RBiH, nesebično se angažirajući u obrani naše zemlje od agresije i ostajući do kraja dosljedan tekovinama i vrijednostima te borbe.

”Obzirom da je lik i djelo generala Šibera svima u ovom gradu i državi nadaleko poznato, za razliku od lika i djela Azize Šaćirbegović, te da ime Stjepana Šibera nadilazi ideološke razlike koje postoje kod različitih političkih stranaka u Sarajevu u slučaju drugih preimenovanja naziva ulica ili škola, Demokratska fronta Novo Sarajevo smatra potpuno opravdanim usvajanje ovakve inicijative.

Ukoliko političke stranke koje participiraju u OV Novo Sarajevo smatraju važnim da i Aziza Šaćirbegović ima određeni značaj za Općinu Novo Sarajevo ili državu BiH predlažemo da se neka manje frekventna i naseljena ulica u Sarajevu nazove njenim imenom”, navodi se u saopštenju.

Ova inicijativa dolazi nekoliko dana nakon burnih reakcija koje je u javnosti izazvala inicijativa vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo Tarika Dautovića, o promjeni naziva Titove ulice u ulicu Alije Izetbegovića. Od prijedloga svog vijećnika ogradila se Stranka demokratske akcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.