Mladić iz Blagaja u dvorištu ima meteorološku stanicu

Vijesti 03. sep 201717:34 > 20:56
N1

Dino Memić, 25-godišnji mladić iz Blagaja, još kao dječak razvijao je ljubav prema meteorologiji. U dvorištu porodične kuće danas ima profesionalnu meteorološku stanicu, a već devet godina svaki sat mjeri temperaturu zraka, a nada se da će jednog dana mjerenja njegove meteorološke stanice postati i službena.

Ljubav prema meteorologiji bila je razlog da Dino još kao dječak počne razmišljati o kupovini termometra, ali s obzirom da ga nije zanimala samo temperatura i da je htio znati više, pojavila se potreba za osavremenjivanjem opreme. Tako danas svoju privatnu meteorološku stanicu Dino ima u vlastitom dvorištu.

Kao i svaki početak, to je bilo iz hobija, iz hobija sam ja pravio neke instrumente, oni su bili za kućnu upotrebu, nije se moglo govoriti o ozbiljnijim mjerenjima. Dalje, kako je vrijeme prolazilo, ja sam prepoznao mogućnost apliciranja na javne pozive, odnosno grantove koje nude državna i federalna ministarstva i tu sam aplicirao sa par projekata, neki su novčano podržani, neki nisu, ali oni koji su novčano podržani, ta oprema se vidi i ona je instalirana“, ispričao nam je Dino Memić.

O meteorologiji je učio sam, s obzirom da je nije imao priliku studirati.

Moja želja je bila da upišem meteorologiju, međutim tu mogućnost nisam imao jer u BiH nije bilo i još uvijek nema studija meteorologije, a nigdje drugo nisam mogao ni nastaviti. U Zagrebu nisam mogao upisati taj studij, a u Beogradu je bilo preskupo“, dodao je.

Njegova mjerenja zadovoljavaju sve parametre profesionalne meteorološke stanice, a podaci se objavljuju na stranici pljusak.com, no još uvijek ne i na stranicama Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Šteta je, kaže, da sva oprema bude iskorištena samo u privatne svrhe.

Šteta bi bilo jer sa ovakvom opremom se mjeri i u svim stanicama širom BiH, možda nije na glavnim gdje se mjerenja odvijaju svako sat vremena, ali na klimatološkim stranicama jeste sigurno i šteta je da takva oprema stoji ovdje“, rekao nam je.

Blagaj je ‘60-ih godina imao svoju mjernu stanicu, priča nam Dino, pa su tačna mjerenja izuzetno važna za lokalno stanovništvo.

Da bi bila mjerenja tačna i uvažavala se u meteorologiji, ona moraju biti izvršena u adekvatnom meteorološkom zaklonu, odnosno meteorološkoj kućici, koja je izgrađena od dva reda drvenih letvica, kako bi se omogućavalo neometano strujanje zraka, u narodu rečeno promaha i zaštićen je u potpunosti od sunčevih zraka“, objasnio je.

Iako po struci magistar saobraćaja i komunikacija, meteorologija će i dalje biti njegov hobi, a nada da će jednog dana mjerenja njegove meteorološke stanice postati službena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.