Prvi dan škole: Roditelji sretni, ali zabrinuti

Vijesti 04. sep 201719:05 > 19:19
N1

Nakon Republike Srpske, danas se i u Federaciji BiH oglasilo školsko zvono. Počela je nova školska godine. No, nažalost ne i svima.

Zazvonilo je. Počinje nova školska godina. Mnogima radost, a nekome, pak žalost zbog prestanka raspusta.

Pa malo sam poželio, ali je to odmah prošlo čim sam došao. Bit će teže nego u petom razredu, ima dosta izmjena i novih nastavnika“, rekao je učenik Rijad i dodao da mu je na raspustu bilo lijepo.

Ajlin ističe da se spremala kao da je škola nešto jako zabavno i ističe da je veoma uzbuđena.

Uzbuđeno je i oko 4000 novih učenika i školaraca upisanih u KS.

Prvi dan škole poseban je kako za djecu tako i za roditelje. No, pored sreće i uzbuđenja, roditelje brine činjenica da ove godine neće biti besplatnih udžbenika za prvačiće. To im je kažu, dodatko otežalo početak ove školske godine.

Nažalost ove školske godine nismo u mogućnosti, odnosno neće biti podjela udžbenika za učenike prvog razreda. Samo za one socijalno ugrožene kategorije. Tako da imamo neki komplet udžbenika koji ćemo podijeliti onim ugroženim“, rekla je pedagogica Amina Ramić.

No, nažalost ovako škola nije počela u svim kantonima. Naime, u Unsko-sanskom, te Srednjebosanskom kantonu, počinje štrajkom upozorenja u svim ustanovama predškolskog i osnovnog obrazovanja. U Republici Srpskoj nastava je počela u petak. Sa 570 manje prvačića nego prošle godine, što je otprilike jedna osnovna škola manje. Broj se u većini BH gradova smanjuje, škole se pak i zatvaraju, no neki kažu, nemaju razloga za zabrinutost.

I ove godine kao i prošle upisali smo tri odjeljenja. Zadovoljni smo obzirom na poteškoće u našoj državi vezane za natalitet. Na istom nivou smo kao i ptošle godine, roditelji sve više gledaju kvalitet, a mi smo jedna škola koja je prepoznata ne samo u kantonu nego i regionu“, kazao je Omer Begović, direktor OŠ Grbavica I.

A hoće li se broj prvačića iz godine u godinu smanjivati ili će vlasti poduzeti nešto na tom planu, ostaje da se vidi. A do tada, svako naredno zvono u BIH označit će početak ili kraj jedne lijepe priče, priče zvane – đački dani.

U prilogu pogledajte i šta prvi dan škole predstavlja za učenike i njihove roditelje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.