Ovo su osobe koje BiH traži zbog veza sa terorizmom

Vijesti 05. sep 201718:28 > 19:01
INTERPOL

Pravosudni organi naše zemlje raspisali su međunarodne potjernice za 113 osoba, a među njima je 20 muškaraca koje BiH traži zbog toga što se dovode u vezu sa aktivnostima vezanima za terorizam.

Poznato je da je određeni broj državljana BiH proteklih godina otišao na strana ratišta. Neki od njih su izgubili život, dok se određeni broj vratio u Bosnu i Hercegovinu. U međuvremenu odlazak na strano ratište zakonom u BiH je proglašen kao krivično djelo.

U razgovoru za N1 TV ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je kazao da svi političari iz BiH moraju biti usaglašeni po pitanju terorizma. On smatra da se ne smije dozvoliti da strani političari BiH proglase terorističkim utočištem s obzirom da i državljani drugih zemalja odlaze na strana ratišta i vraćaju se. S druge strane, Crnadak je istakao da ni u BiH nije sve bajno te da se treba boriti i raditi na prevenciji ovog globalnog problema, s čime se slažu i ostali bh. dužnosnici.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH često se ističe da sigurnosne agencije u BiH svakodnevno komuniciraju sa bezbjednosnim agencijama drugih država i da je saradnja na visokom nivou sve sa ciljem prevencije i sprečavanja terorističkih napada i pronalasku osoba koje se povezuju sa terorizmom.

BiH pored svojih državljana potražuje i jednog državljanina Saudijske Arabije kao i osobu koja pored bh. ima i pasoš Slovačke. Ipak, zajedničko za ovih 20 osoba su slična krivična djela za koje se sumnjiče.

U galeriji pogledajte ko su osobe za kojima je raspisana Interpolova potjernica zbog terorizma, organizovanja i pridruživanja stranim paravojnim formacijama ili veza sa terorističkim grupama.

INTERPOL
INTERPOL
INTERPOL
INTERPOL
INTERPOL
INTERPOL
INTERPOL
INTERPOL
INTERPOL
INTERPOL
INTERPOL
INTERPOL
INTERPOL
INTERPOL
INTERPOL
INTERPOL
INTERPOL
INTERPOL
INTERPOL
INTERPOL

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.