Hoće li na državnom nivou biti formirana nova koalicija?

Vijesti 12. sep 201711:15 > 11:48
Dnevni list/N1

U javnosti se pojavila informacija da se na državnom nivou stvara nova koalicija između HDZ-a, SNSD-a i SBB-a koja bi zamijenila dosadašnju koaliciju SDA - SBB - Savez za promjene - HDZ. Međutim, iz SBB-a i HDZ-a su demantovali ovakav rasplet situacije.

“To odbacujem kao glupu špekulaciju onih koji se boje Zvizdićeve smjene zbog nerada i nesposobnosti. Ako Zvizdić bude smijenjen, SDA treba dati novo ime za poziciju predsjedavajućeg, a makar kada je SBB u pitanju, apsolutno nema govora o novoj koaliciji na državnom nivou”, kazao je za N1 Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ BiH, kazala je da koalicija na državnom nivou funkcioniše otežani, ali…

“Ja ne bih to komentirala, ne znam ko vam je to rekao, meni to nije poznato, mi djelujemo, uistinu ne možemo reći da postoji parlamentarna većina na razini BiH, pa naravno i na nižim razinama, ona funkcionira u otežanim uvjetima, mi činimo sve da budemo konstruktivni i kao partner i kao politička stranka kroz institucije BiH i kroz entitet i ovo vrijeme ćemo nastojai da iskoristimo u pozitivnom smjeru, da ono što su naše obveze i prioriteti kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona i sve druge reformske projekte legislativno kroz inicijative učinimo. Žao mi je što na nivou BiH kroz zakonodavnu vlast tako funkcioniramo gdje se kroz nekakve demagogije i nekakvu ispraznu priču potroši vrijeme koje se moglo iskoristiti u ovom nekom smislu. Odgovornost treba da preuzme svatko a na poseban način bošnjačke političke stranke koje zapravo kreiraju nekakvu većinu više ne od sjednice do sjednice nego od točke do točke dnevnog reda”, kazala je Krišto za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.