Zvizdić: U BiH se ne vijore zastave ISIL-a

Vijesti 12. sep 201712:18 > 12:27
N1

U BiH se ne vijore zastave ISIL-a. Nema podataka ni da u BiH ima 5.000 ili 10.000 radikaliziranih osoba. Demantujemo takve izjave, a ako susjedi imaju podatke neka nam ih pošalju, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održali su sastanak s direktorima sigurnosnih agencija na kojem su razgovarali o sigurnosnoj situaciji, s posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma i izazovima u sigurnosnom sektoru.

Ovo je kontinuirana aktivnost Vijeća ministara BiH i Ministarstva sigurnosti BiH s policijsko obavještajnim agencijama koje se tiču stalne analize sigurnosti u BIH s posebnim osvrtom na pitanje ekstremizma i terorizma. Oni koincidiraju s posljednjim izjavama iz našeg regiona, a koji su vezani za pitanje sigurnosti i situaciju u BiH i kompletnom regionu”, kazao je Zvizdić.

On je naglasio da BiH ne želi ulaziti u dnevnopolitičke rasprave.

Ne želimo da reagujemo na pojedine izjave koje su u funkciji političkih ili predizbornih kampanja zemalja regiona ili zemalja EU. Želimo da damo institucionalni odgovor na sve izjave koje su vezane za sigurnosnu situaciju u BiH, odnosno odgovor baziran na relevantnim činjenicama, podacima koje naše agencije razmjenjuju sa agencijama iz susjedstva, EU i svijeta. Saradnja naših sigurnosnih agencija sa partnerima u susjedstvu, EU, SAD, Interpolom, Europolom je na zavidnoj razini i raspolažemo s relevatnim podacima koji pobijaju tvrdnje koje smo mogli čuti od zvaničnika zemalja regiona, ali i zemalja EU. Razgovarao sam s određenim brojem ljudi iz akademske zajednice, profesorima koji se bave pitanjem sigurnosti i terorizma“, rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da od 143 teroristička akta u Evropi i svijetu, iza kojih stoji ISIL u 23 zemlje svijeta, nije učestvovao niko ko ima ikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom.

To demantira sve koji govore o BiH kao o mogućoj bazi terorizma. U BiH se ne vijore zastave ISIL-a. To je paušalna izjava u svrhu predizbornih i političkih aktivnosti. Nema podataka da u BiH imamo 5 ili 10.000 radikaliziranih osoba. Demantujemo takve podatke. Ako neko ima takve podatke, pozivamo pogotovo naše susjede, da se takvi podaci dostave našim sigurnosnim službama. Sigurnosne službe susjeda nikada nisu poslale takve podatke. Zbog toga takve izjave smatramo paušalnim i da imaju političku pozadinu“, poručio je Denis Zvizdić.

On je kazao da niko u svijetu ne može reći da je zaštićen od terorizma.

To ne može reći BiH, ali to ne može reći niti jedna druga zemlja u Evropi i svijetu. S našim susjedima želimo imati dobre odnose i pozivamo da se izbjegavaju izjave koje nanose štetu našim građanima i zemlji. Neka izjave baziraju na relevantnim činjenicama. U ovom trenutku one nisu bazirane na relevantnim činjenicama“, izjavio je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je poručio da sigurnosno obaviještajne agencije u BiH rade izvanredan posao.

Imamo jako dobre rezultate. Nije bilo odlazaka na strana ratišta, nemamo niti jedan incident koji bi se okarakterisao kao akt terorizma i nadamo se da će tako biti i nastavljeno. Preventivno i dalje radimo sprečavanje bilo kakve mogućnosti bilo kakvog incidenta.”

On je za kraj kazao da poziva institucije u BiH da utvrde tačnost ili netačnost navoda o terorističkik kampovima i pojedincima u BiH te da takve osobe budu u skladu sa zakonom sankcionisane jer predstavljaju jednu vrstu protuustavnog djelovanja.

Opasnost od terorizma u BiH nije ništa veća nego bilo gdje drugo u regionu, Evropi i svijetu“, istakao je Zvizdić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.