Bosić za N1: Za krizu najodgovorniji Izetbegović i Dodik

Vijesti 12. sep 201714:55 > 15:07
N1

Prvi zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine (SDS) Mladen Bosić je za N1 komentarisao informaciju da se na državnom nivou stvara nova koalicija između HDZ-a, SNSD-a i SBB-a koja bi zamijenila dosadašnju koaliciju SDA - SBB - Savez za promjene - HDZ.

Ja sam ubijeđen da do kraja ovog mandata i ovog saziva Savjeta ministara neće doći do promjena, ne zato što taj Savjet ministara ima podršku u Parlamentu, nego zato što su svi svjesni da je skoro nemoguće napraviti novu parlamentarnu većinu koja bi izglasala novi Savjet ministara. Što se toga tiče, ostat će sve isto do kraja, s tim što je svima jasno da se parlamentarna većina razišla, već ima izvjesno vrijeme. Razišla se prije svega zato što su se počeli baviti političkim prepucavanjem, referendumima, zahtjevima Ustavnog suda o donošenju raznih odluka i umjesto da smo ostali pri dogovoru da se bavimo važnim pitanjima za građane, prebačeno je sve na politički teren i sad smo već, evidentno je, u velikoj izbornoj kampanji koja izgleda nije ni prestala poslije posljednjih lokalnih izbora“, rekao nam je Bosić.

Naveo je i kako ne vjeruje da će promjene ili nove koalicije do izbora biti, ali da je jasno da postoji neko pregrupisavanje na političkom terenu.

Čović i Dodik, odnosno HDZ i SNSD, ne kriju da imaju partnerski odnos i da žele zajedno da idu. S druge strane na neki način je Radončić sa stanovišta stalnih napada u Predstavničkom domu od strane poslanika Arnauta koji su usmjereni uglavnom na SDA i na SzP, odnosno SDS, i imajući u vidu to da je u prethodnom mandatu izbacivan iz koalicije SDS, njihovu konstataciju da su oni izabrali manje zlo (SNSD), na neki način već postavlja sliku želja za poslije idućih izbora, s tim što je evidentno da Radončić pokušava da prikrije na neki način tu svoju ulogu, jer evidentno je da njegovo glasačko tijelo ne bi baš odobrilo takvu saradnju sa tim strankama“, dodao je.

Suština je neiskrenost političkih partnera na čitavoj političkoj sceni. Političari nemaju kredibiliteta. Ovdje je klasična otimačina među strankama ko će preći od poslanika u njihov tabor, kako obezbijediti prevarom ili kupovinom parlamentarnu većinu i ovdje se politika u svojoj osnovnoj misiji izgubila. Nažalost, svima je jasno da zbog toga trpe građani, jer ne postoji pouzdan sistem donošenja odluka i to nije samo na nivou BiH, slična situacija je i na nivou entiteta“, naglasio je Bosić za N1.

Govorio je i o političkoj krizi za koju je rekao kako su joj doprinijeli političari koji su htjeli da sami sebe promovišu preko zahtjeva prema Ustavnom sudu, odluka raznih sudova, situacije u pravosuđu koja je osnovni zaštitinik korupcije i kriminala u BiH.

Mnogo je tačaka krize, ali ovo je tek dio onoga što nas očekuje oko Izbornog zakona i to će biti veliki ispit za BiH i nisam siguran da uopšte postoji na ovakav način konsenzus ili mogućnost većinskog dogovora oko promjene ovog zakona jer su strane zauzele dijametralno različite stavove“, naveo je.

Na pitanje koji političari su najviše odgovorni za krizu je odgovorio: “Bakir Izetbegović i Milorad Dodik. Oni su igrači koji prebacuju jedan drugom loptice, rade to vrlo vješto. To diže nacionalnu tenziju i zbog takve situacije mi ne možemo da pričamo o nekim normalnim temama jer se mobiliše čitav narod“.

Dodao je i kako se u zadnje vrijeme dešavaju i prepucavanja oko toga ko snima kakvu seriju te je istakao kako je mnogo prostora za manipulaciju građanima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.