Jahjaefendić: Bijeg Sejfovića pokazao nedostatke u sistemu

Vijesti 12. sep 201716:42 > 16:47
N1

U intervjuu sa predsjednikom Kantonalnog suda u Sarajevu Jasminom Jahjaefendićem razgovarali smo o pritvoreniku Amelu Sejfoviću koji je nakon bijega iz Kazneno-popravnog zavoda Miljacka pronađen te pritvoren nakon osmodnevne potrage.

– Na snazi su dva rješenja o pritvoru za Amela Sejfovića možete li nam to pojasniti?

Prije nego što je došlo do bjekstva pritvorenika Amela Sejfovića, Kantonalni sud u Sarajevu je 31. avgusta donio rješenje kojim produžava mjeru pritvora za dva mjeseca i po tom rješenju taj pritvor je mogao da traje do 3. novembra. Nakon donošenja tog rješenja, do bjekstva je došlo 3. septembra. Uz ovo rješenje uslijedilo je još jedno rješenje 6. septembra kojem je pritvoreniku Amelu Sejfoviću ponovo određen pritvor i ujedno je raspisana potjernica. Pošto sada imamo zapravo dva rješenja koja su na snazi nakon što je uhvaćen pritvorenik, ovaj sud će odlučiti o pravnoj snazi ovog drugog rješenja.”

– Tretman?

Što se tiče njegovog tretmana o tome kakav je njegov tretman odlučuje Uprava KPZ-a rukovodeći se sigurnosnom procjenom opasnosti koju on može predstavljati. Kantonalni sud u Sarajevu tu nema nikakvog uticaja. Konačno, bijeg osobe koja je lišena slobode je Krivičnim zakonom u Federaciji BiH propisano kao posebno krivično djelo i znamo da su pored Sejfovića pritvorene još neke osobe koje su mu pomagale i siguran sam da će doći tu do novog procesuiranja kao posebnog krivičnog djela i krivične odgovornosti.

– I Sud može izreći određenu mjeru, zar ne. U kojem slučaju?

Sud može izreći na prijedlog. Ukoliko dođe do disciplinskih prekršaja pritvorenika zbog remećenja kućnog reda u tom slučaju sud na prijedlog KPZ-a može izreći disciplinske mjere. U konkretnom slučaju to zavisi od težine disciplinske.

– Da li Vam se i kada obraćala Uprava KPZ Sarajevo kada je u pitanju Amel Sejfović?

Uprava KPZ-a se obraćala ovom sudu 21. decembra 2015. godine. Zbog kontinuiranog narušavanja kućnog reda bio je prijedlog KPZ-a Sarajevo da iz sigurnosnih razloga bude premješten u KPZ Zenica. Na taj prijedlog Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje kojim je Amel Sejfović premješten u KPZ Zenica. Tamo je bio do oktobra 2016. godine kada se Uprava KPZ Zenica ponovo obratila ovom sudu sa zahtjevom da on bude ponovo premješten, odnosno vraćen u KPZ Sarajevo zbog sigurnosnih razloga i upućivanja prijetnji drugim pritvorenicima. Tada je ponovo vraćen. Dakle, to ne radi Sud na svoju inicijativu nego na prijedlog uprava kazneno popravnih zavoda.

– Šta je sa odgovornošću i propustima sistema i nadležnih? Ustanova iz koje je pobjegao ponovo odlučuje i o mjerama prema pritvoreniku, nije li to upitno?

Nesumnjiva činjenica da se on tu nalazi oni imaju te ingerencije. S tim što je zaista bijeg pritvorenika Amela Sejfovića pokazao mnoge nedostatke u funkcionisanju samog sistema unutar KPZ Sarajevo. Mislim da je to već u nadležnosti Federalnog ministarstva pravde koje je dužno da vrši inspekcijsku kontrolu i utvrdi sve propuste. Sama činjenica da je on pobjegao i na spektakularan način napustio pritvor upotrebljavajući vatreno oružje dovodeći u životno pitanje veći broj lica, svakako da mora postojati odgovornost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.