Reakcije na najavu formiranja nove koalicije

Vijesti 12. sep 201717:08 > 20:59
N1

Mogućnosti za novu koaliciju na državnom nivou su minimalne uprkos tome što aktuelna ne funkcioniše. Spekulacije o tome da bi HDZ, SNSD i SBB mogli ozvaničiti saradnju, nisu tačne - tvrde najviši članovi ovih stranaka.

S druge strane, bar iz Saveza za promjene, stava su kako, iako neformalna, saradnja navedenih stranaka jasna je na terenu. Odnosno, u parlamentarnim klupama.

Petnaestak zastupnika, koliko u Zastupničkom domu imaju HDZ, SNSD i SBB, daleko je od potrebne i stabilne parlamentarne većine. Za ostvarenje ciljeva trebala bi im dodatna podrška – a na to teško da mogu računati. Osim toga i sami odbacuju ovakve mogućnosti.

Ja ne bih to komentirala, ne znam ko vam je to rekao, meni to nije poznato, mi djelujemo. Uistinu ne možemo reći da postoji parlamentarna većina na razini BiH, pa naravno i na nižim razinama, ona funkcionira u otežanim uvjetima, mi činimo sve da budemo konstruktivni“, izjavila je Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ BiH.

To odbacujem kao glupu spekulaciju onih koji se boje Zvizdićeve smjene zbog nerada i nesposobnosti. Ako Zvizdić bude smijenjen, SDA treba dati novo ime za poziciju predsjedavajućeg, a makar kada je SBB u pitanju, apsolutno nema govora o novoj koaliciji na državnom nivou“, kazao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB.

Zvaničnog koaliranja nema, ali pregrupisavanja ima – kažu u Savezu za promjene. Naime, članovi aktuelne koalicije radije biraju partnere sa strane. Tako će i ostati do novih izbora. Čović i Dodik ne kriju partnerstvo. Radončić je još u proteklom mandatu umjesto SDS-a izabrao SNSD, pod isprikom da su ovi drugi manje zlo, kaže Mladen Bosić.

S tim što je evidentno da Radončić pokušava da prikrije na neki način tu svoju ulogu, jer evidentno je da njegovo glasačko tijelo ne bi baš odobrilo takvu saradnju sa tim strankama. Ovdje je klasična otimačina među strankama ko će preći od poslanika u njihov tabor, kako obezbijediti prevarom ili kupovinom parlamentarnu većinu i ovdje se politika u svojoj osnovnoj misiji izgubila“, naglasio je Mladen Bosić, zamjenik predsjednika SDS.

Dakle, otimačina, prevara, kupovina glasova – druge opcije za funkcionisanje državnog Parlamenta u narednih godinu dana, očito – nema. Akcize, Izborni zakon – apsolutno suprotni stavovi partnera – usvajanje će zavisiti od pojedinaca. Mnogi bi rekli – plodno tlo za nemoralne ponude.

Stranka koja bar unutar državnih parlamentarnih klupa ima najveći broj pozicija, SDA – danas bez komentara na svojevrsnu političku krizu. S obzirom na to da je do izbora godinu dana, a shodno iskustvu, sporna pitanja ne rješavaju se tokom predizborne kampanje. Predviđanja su – najgore tek slijedi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.