Slučaj Sejfović: Na potezu su nadležne institucije

Vijesti 12. sep 201719:39 > 19:59
N1

Amel Sejfović, za kojim se intenzivno tragalo devet dana, ponovo je u pritvoru u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo iz kojeg je i pobjegao. Tamo je vraćen sinoć nakon kratkog zadržavanja u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo i ljekarskog pregleda u sarajevskoj bolnici Abdulah Nakaš.

Imao je automatsku pušku i pištolj, kažu MUP i Tužilastvo. O sistemu utvrđivanja odgovornosti na potezu su nadležne institucije.

Advokat Amela Sejfovića tvrdi da je Sejfović vezan i izolovan od ostalih zatvorenika – u prostoriji koja je pod posebnim policijskim nadzorom uz pooštrene mjere. U sarajevskom kantonalnom tužilaštvu neposredno nakon bjekstva otvorena je istraga zbog krivičnog dela – bjekstvo osobe kojoj je oduzeta sloboda. Tretman pritvorenika u nadležnosti je KPZ-a Sarajevo, a o eventualnim disciplinskim mjerama i premještaju, ako dođe do narušavanja reda, odlučivao bi Kantonalni sud u Sarajevo na prijedlog KPZ-a.

“Nesumnjiva činjenica da se on tu nalazi oni imaju te ingerencije. S tim što je zaista bijeg pritvorenika Amela Sejfovića pokazao mnoge nedostatke u funkcionisanju samog sistema unutar KPZ Sarajevo. Mislim da je to već u nadležnosti Federalnog ministarstva pravde koje je dužno da vrši inspekcijsku kontrolu i utvrdi sve propuste. (Odgovornost?) Sama činjenica da je on pobjegao i na spektakularan način napustio pritvor upotrebljavajući vatreno oružje dovodeći u životno pitanje veći broj lica, svakako da mora postojati”, navodi Jasmin Jahjaefendić, predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu. 

Predsjednik sarajevskog kantonalnog suda potvrdio nam je da je Sejfović na prijedlog KPZ-a Sarajevo od decembra 2015. zbog narušavanja reda bio premješten u zatvor u Zenici, te ponovo u oktobru 2016. zbog upućivanja prijetnji pritvorenicima vraćen u sarajevski zatvor. Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nije želio govoriti o sistem odgovorosti uz komentar da je to posao nadležnih. Kaže da su pripadnici policijskih i sigurnosnih agencija u BiH pokazali visok stepen stručnosti tokom lociranja i hapšenja. Zahvalnost im je uputio i državni ministar bezbjdnosti.

“Treba napomenuti i značajnu ulogu Tužilaštva Kantona Sarajevo koje je koordiniralo svim ovim aktivnostima. Želim da se zahvalim građanima na iskazanoj pomoći i razumijevanju tokom provođenja policijskih aktivnosti, te da ih ohrabrim obećanjem da će službenici MUP-a Kantona Sarajevo i ubuduće predano i profesionalno raditi na doprinosu očuvanja i unapređenja sigurnosno ambijenta Kantona Sarajevo”, istakao je Vedran Mulabdić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. 

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH je kaza: “Što se tiče Sejfovića zato sam namjerno i pomenuo Kantonalno Tužilaštvo u Sarajevu jer ono vodi istragu. Već je određeni broj osoba uhapšen nekima su određeni pritvori i mislim da će to do kraja biti rasvijetljeno ko su saočesnici i pomagači i da će, na kraju krajeva, biti i osuđeni za to.”

Profesor Almin Dautbegović koji se bavi istraživanjem zatvorskih sistema za N1 se prisjetio i najpoznatijeg slučaja bijega iz ovog zatvora 1999. – bijega Francuza Lionela Dumonta koji je bio osuđen na 20 godina zatvora zbog teških krivičnih djela poput terorizma, ubistava i pljački. Dimon je, shodno tadašnjim navodima medija, pobjegao dok su osuđenici gledali prenos fudbalske utakmice. Zvanični detalji o tome gdje su se nalazili stražari nikada nisu saopšteni.

“Specifikum za BiH, evo dobijamo jedan modus operandi, da neko bježi I da u tome učestvuje neko ko radi unutar zatvora I ko bi trebao da takvo jedno bjekstvo spriječi.”

Zatvor u Foči – jedan je od najstrožijih, uz onaj u Zenici. Posljednja pobuna tamo je bila prije osam, a bijeg osuđenika za ratne zločine Radovana Stankovića prije 10 godina. Dumont, Sejfović, Stanković, zatvorenici Aladin Ferhatović i Boris Pajić – bjegunci iz bihaćkog zatvora, devet zatvorenika – bjegunaca iz Ustikoline, samo su neki od slučajeva. Za to vrijeme, dugoočekivani državni zatvor koji je već ‘otvorio svoja vrata za novinare’ radi snimanja kapaciteta, prve zatvorenike neće primiti ni do kraja ove ili početka iduće godine. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.