"Otišla je tiho kako je i živjela"

Vijesti 14. sep 201708:24 > 08:26
NPS

Jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica, Nada Đurevska, umrla je sinoć u 65. godini u Sarajevu.

Članovi Drame, umjetnici i svi uposlenici Narodnog pozorišta, sa dubokim žaljenjem primili su tužnu vijest da je večeras 13- tog septembra naša umjetnica Nada Đurevska otišla na vječno počivalište, navode iz Narodnog pozorišta Sarajavo.

Nada Đurevska ostat će upamćena kao velika pozorišna glumica, Diva i duša pozorišne scene, filmskog platna i nesebično dobar čovjek. Četrdeset godina umjetničkog djelovanja pohranili su neizbrisive umjetničke kreacije i pamtimo Nadine izvedbe u predstavama: Sarah Bernhardt, Tartuffe Hamlet, Biće, biće, Derviš i smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zucco, Hanka, Partija remija, Tvrđava, Sakati Billy, Višnjik, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ženski turbo-folk bend, igrajući na svim scenama BiH pozorišta.

Dobitnica je mnogih nagrada, između ostalog i Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine.
Predstavom Višnjik, Narodnog pozorišta Sarajevo, 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada i tom prilikom uručena joj je plaketa Grada Sarajeva.

“Otišla je tiho kako je i živjela…”, navode iz NPS.

Bh. glumica je posljednjih nekoliko mjeseci imala ozbiljnih problema s bolešću.

Đurevska je rođena 8. januara 1952. godine u Skoplju u Makedoniji.

Dobitnica je Zlatne Arene Filmskog festivala u Puli (Od zlata jabuka) i nagrada SIZ-a grada Sarajeva 1989. za uloge: Maša (Čehov, Tri sestre), Hasanaginica (Isaković, Hasanaginica), Filomena (Moliere, Učene žene) Nađa (Crnjanski, Roman o Londonu). Pored ovih kreacija ostaće upamćene i njene uloge u predstavama: Izgubljeni sin, Woyzeck, Hamlet, Duplo dno, Medeja, Hotel slobodan promet, Paskvelija…

Đurevska je i dobitnica Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, 2014. godine. Nakon uručenja nagrade je izjavila da se povlači sa scene, nakon 40 godina rada.

“Ova nagrada je takva da briše sve uspjehe i neuspjehe, sve tuge, radosti, sve snove, pravde i nepravde na ovom mom često teško prohodnom putu, ali na putu na kojem mi je bilo najvažnije sačuvati ljudsko lice”, kazala je tada bh. glumica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.