Suđenje Radeljašu i ostalima: To sam zaboravio, ima i to

Vijesti 15. sep 201714:38 > 14:41
Snapshot

Na suđenju za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad, svjedok Kantonalnog tužilaštva je rekao da je odlučeno da se optuženom Esedu Radeljašu isplati 500 maraka po kvadratnom metru za zemljište koje je od njega oduzeto.

Emir Dedović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za finansije, ispričao je da su druge službe vršile dodjelu i oduzimanje zemljišta, ali da je njemu poznato da je predmet došao u fazu isplate, kao i da je sva dokumentacija koju je dobio bila u skladu sa propisima.

“Služba za finansije je dobila dokument s nalogom za isplatu, ali nismo postupili po njemu. Imali smo planirana sredstva za budžet početkom 2010. godine, ali da je došlo do isplate tog iznosa, mogli bi doći do poremećaja u izvršenju budžeta”, rekao je svjedok.

Tužilac Senad Osmić je svjedoku predočio zapisnik iz istrage u kojem je naveo da je razlog nepostupanja što je dobio akt u kojem je potpisana pomoćnica načelnika za imovinsko-pravne poslove Jasmina Horo, što nije smatrao validnim, na šta je svjedok odgovorio: “To sam zaboravio, ima i to”.

Svjedok je dodao da je poslije prisustvovao na sastanku na kojem su bili Horo, tadašnji načelnik Općine Damir Hadžić i općinski pravobranilac Nedžad Kapetanović, gdje su se pripremala mišljenja općinskih službi u vezi s isplatom Radeljašu.

“Zaključili smo da se isplata ne može izvršiti odjednom, već da se realizuje u ratama. Po dokumentima koje sam vidio, iznos naknade je bio 500 maraka po kvadratu”, rekao je svjedok, te dodao da se za mišljenje o cijeni zemljišta angažuju sudski vještaci.

Tužilac je upitao svjedoka da li mu je poznato da je općinska komisija procijenila da je kvadrat zemljišta 150 KM, na šta je Odbrana prigovorila uz obrazloženje da je riječ o drugoj nekretnini i zemljištu, a ne o ovom koje je predmet suđenja.

Svjedok je naveo da je zaključen sporazum o naknadi Radeljašu kojeg su potpisali članovi Savjeta načelnika.

Bivšeg načelnika Općine Novi Grad Hadžića te općinske službenike Horo, Kapetanovića i Jusufa Čauševića optužnica tereti da su zloupotrebom položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu. Potom su, prema navodima Tužilaštva, nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

Radeljašu je, stoji u optužnici, iz općinskog budžeta nezakonito omogućena isplata više od milion konvertibilnih maraka za zemljište, koje je 2006. godine platio Općini u iznosu od 51.340,00 maraka.

Hadžićev branilac Davor Martinović je svjedoka upitao da li je na sastanku načelnika neko upozorio za štetne posljedice ako se ne postupi po sporazumu za naknadu, na šta je Dedović odgovorio da jeste, ali se nije mogao sjetiti ko je to bio.

Svjedok je potvrdio da ništa nije bilo nezakonito kada je dokument došao u njegovu službu.

Optuženom Hadžiću je svjedok potvrdio da ga je upozorio na problem realizacije budžeta, kao i da mu je nudio rješenja kako kasnije ne bi plaćali kamate koje nisu bile planirane u dogovorenim ratama.

Sudsko vijeće je prihvatilo zahtjeve Radeljaša i njegovog branioca Muhidina Kape da se izvrši vještačenje medicinske dokumentacije optuženog i utvrdi da li ima adekvatnu medicinsku njegu, a sam optuženi je ponovio da je narušenog zdravlja.

Nastavak suđenja je 22. septembra kada je planirano saslušanje aktuelnog načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića koji je iskaz trebao dati na ovom ročištu, ali je izostanak opravdao jer se nalazi na službenom putu u inostranstvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.