"Dodik se boji da NATO baze budu u Banjaluci, Bijeljini…"

Vijesti 16. sep 201709:21 > 09:21
N1

Đuro Kozar, vojni analitičar gostujuću u Danu uživo na N1, kazao je da su sankcije Sjevernoj Koreji neproduktivne. Također, komentarisao je i odnos Bosne i Hercegovine i NATO-a, vojnu vježbu Rusije...

BiH je još uvijek daleko od NATO-a, vojna imovina nikako da se upiše na državu Bosnu i Hercegovinu. RS smatra da sve što je na njihovoj teritoriji treba da bude uknjiženo. Zašto se Dodik boji toga, zato što se boji da NATO baze budu u Banjaluci, Bijeljini…”, naveo je on.

Kazao je da sudbina BiH ne zavisi ni od Milorada Dodika ni od Aleksandra Vučića.

“Sankcije Sjevernoj Koreji su prilično neproduktivne.Umjesto stezanja vrata, trebalo bi malo popuštati, izgraditi neku vrstu kooperativnih odnosa sa Kim Jongunom. Ne znam da li bi se tim sankcijama mogli postići pravi rezultati, da prestane sa tim nuklearnim probam i ispaljivanjem interkontinentalnih raketa”, kazao je Kozar za N1.

Šta želi Kim Jongun?

“On želi da svoju dinastiju ostavi na vlasti, to je po mom mišljenju prvi razlog. Drugi razlog je što se boji Južne Koreje koja je saveznik SAD i on smatra da će na taj način držati distancu”.

Do kada će američki predsjednik Donald Trump trpiti ovakve reakcije Kim Jonguna?

“To je stvarno pitanje. Mislim da, kako se situacija zaoštrava, Trump je oslonjen na svoje savjetnike, prije svega na generala Jamesa Mattisa. Ne znam kome bi rat u tom azijskom poluotoku doprinijeti. Uzdrmao bi cijeli kontitnet. Rat nikome ne treba, ne treba Japanu. Kim Jong-un prijeti da bi Japan sravnio sam zemljom. Mora se svesti na diplomatski nivo, a ne stezanjem omče. Izvršiti neki blic krig i skinuti Jong-una sa vlasti. U Sjevernoj Koreji nema te pete kolone koja bi pomogla u svrgavanju Jong-una”, naveo je Kozar.

 U Rusiji i Belorusiji počela je vojna vježba “Zapad-2017” u kojima učestvuje preko 12.000 vojnika, među kojima 7.200 bjeloruskih vojnika i 5.500 ruskih vojnika, od kojih će 3.000 biti stacionirano u Bjelorusiji.

“Mislim da je to pretjerani strah Zapada od neke invazije koju bi Rusi izvršili preko Bjelorusije. Mislim da je ova sad situacija podsjeća na Hladni rat dva blokovska sistema. Ljuti se Zapad što imaju Rusi vježbu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.