UIO BiH oduzela raznu robu na bh. graničnim prelazima

Vijesti 17. sep 201711:13 > 11:16
Podijeli:
Izvor: UIO BIH

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje prilikom kontrola na graničnim prelazima Rača, Karakaj i Orašje oduzeli su raznu robu koja se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH ukupne tržišne vrijednosti 78.000 KM.

Vršeći pojačanu kontrolu uvoza roba i putničkog prometa, ovlašteni službenici UIO pri Grupi za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centar Tuzla, otkrili su i pronašli raznu neprijavljenu robu.

Prilikom kontrole prometa robe i putnika na graničnom prijelazu Rača pronašli su neprijavljeno i skriveno 966 komada parfema poznatih svjetskih marki.

Takođe, u nekoliko odovojenih akcija na graničnim prijelazima Krakaj, Orašije i Rača, koristeći doniranu specjalističku opreme za pregled robe, koja je UIO donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS, dodatno je pronađena neprijavljena razna roba poput sportske opreme, konditorskih proizvoda, laptopa i tekstila. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 78.000 KM.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivamo sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.