Pendeš: Uprkos nekim sumnjama aktivirat ćemo MAP za BiH

Vijesti 19. sep 201716:20 > 16:29
N1

Danas se ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sastala sa ambasadorima NATO zemalja u BiH, kao i sa predstavnicima Vijeća ministara na kojem je prezentovan napredak u odnosu na posljednja tri mjeseca kada je u pitanju ispunjavanje Talinskog uvjeta odnosno knjiženje perspektivne nepokretne vojne imovine.

Uskoro će doći do knjiženja dodatne dvije lokacije gdje od ukupno 63 lokacije koje prepoznaje odluka Predsjedništva BiH uknjižili smo 28, a do kraja ovog mjeseca još dvije, a do kraja 11. mjeseca još jedna lokacija što je ukupno 31 lokacija“, izjavila je Pendeš.

Ona je kazala da ako se govori o o budućnoj predsjedničkoj odluci koja je bazirana na Pregledu odbrane i podrazumijeva smanjenje na 57, imat ćemo ukupno 29 lokacija uknjiženih u Federaciji BiH.

Imamo jednu koja je odlukom Ustavnim sudom u RS presuđena i nastojimo riješiti lokacije koje su u privatnom vlasništvu na način koji je najadekvatniji za Ministarstvo odbrane BiH i vlasnika navedenih lokacije, a takve su tri lokacije“, dodala je Pendeš.

N1

Ministrica odbrane BiH je naglasila da se poduzimaju sve aktivnosti kako bi se i one lokacije koje se u ovom momentu ne mogu uknjižiti, prepoznale na odgovarajući način.

Znate da na aerodromima, sarajevskom odnosno u Butmiru, zatim u Banjaluci, Tuzli i Mostaru cjelokupni obuhvat nema potreba da bude u vlasništvu Ministarstva odbrane i OS BiH i zato sam formirala povjerenstvo koje će raditi kako bi se analizirala svaka lokacija i napravilo cijepanje parcela, pa ono što je perspektivno za OS BiH uknjićžilo na OS BiH, a ostale da knjiže civilni aerodromi, odnosno GP BiH i UIO BiH“, mišljenja je Pendeš.

Ona je izrazila nadu za aktiviranjem MAP-a za BiH.

Uvjerena sam da u Ministarstvu odbrane BiH i Vijeću ministara postoji puni konzenzus, uz podršku Predsjedništva BiH, da ćemo uspjeti aktivirati MAP za BiH bez obzira što sada neki izražavaju sumnju u punu implementaciju naših planova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.