Poslanici PSBiH o (ne)kandidiranju osuđenih ratnih zločinaca

Vijesti 20. sep 201707:27 > 07:29
N1

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će danas nekoliko zakonskih rješenja među kojima su i izmjene Izbornog i Krivičnog zakona, koje se odnose na zabranu kandidiranja osuđenim ratnim zločincima na izborima i zabranu negiranja genocida i drugih zločina.

Izmjene tih zakonskih rješenja predložio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović, a on je istovremeno i podsjetio da je to prvi put u postdejtonskom periodu da je Ustavnopravna komisija podržala prijedlog izmjena Izbornog zakona tako da zabrani kandidiranje osuđenih ratnih zločinaca te podržala i prijedlog zakona o zabrani negiranja, poricanja i marginaliziranja genocida.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Borislava Bojića za razmatranje izmjena Zakona o plaćama i naknadama u bh. institucijama po hitnom postupku, te izmjene zakona o ministarstvima i drugim organima uprave koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predviđeno je i razmatranje dopuna Krivičnog zakona u dijelu koji se odnosi na krivična djela protiv integriteta BiH, odnosno napada na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH, sprečavanje borbe protiv neprijatelja BiH uključujući i službu u stranim vojnim formacijama.

Te dopune predložila je poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević koja je ranije pojasnila da se radi o nemogućnosti zamjene kazne zatvora za novčanu kaznu o svim pitanjima koje pokriva taj dio Krivičnog zakona BiH.

Dnevnim redom je predviđeno i razmatranje Godišnjeg izvještaja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, kojeg k znanju nije primila Ustavnopravna komisija, ali je istovremeno zatražila od Kolegija Predstavničkog doma da se na sjednici Doma osigura prisustvo predsjednika Vijeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.