U nabujali Vrbas ušao samo Zoran Kovačević i uzeo Časni krst

Vijesti 19. jan 201514:48 > 14:54
Srna

Na rijeci Vrbas u Banjoj Luci danas nije održano tradicionalno plivanje za Časni krst zbog visokog vodostaja, pa su prijavljeni takmičari jednoglasno odlučili da pobjednik bude Zoran Kovačević (32) iz Banje Luke.

Kovačević je čamcem prebačen sa obale do sredine Vrbasa, odakle je otplivao do bogojavljenskog krsta, a potom se vratio u plovilo, koje ga je prevezlo nazad na obalu.

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem darivao je Kovačevića zlatnikom, a ostale prijavljene takmičare – njih oko 40 prigodnim darovima.  

Srna

Kovačević, koji je šesti put učestvovao u plivanju za Časni krst, zahvalio se kolegama na ukazanoj časti i poručio da su svi zajedno pobjednici.

“Ovo posvećujem svim kolegama, koji su jednoglasno odlučili da ja doplivam do Časnog krsta”, rekao je Kovačević novinarima.

Navodeći da je Vrbas izuzetno jak i da mnogo nosi, Kovačević je naglasio da je bila dobra odluka nadležnih da svi prijavljeni plivači ne ulaze u vodu.  

Srna

Sveštenik u Hramu Hrista Spasitelja Zoran Pajkanović rekao je novinarima da je da je ronilački klub zbog nabujalog Vrbasa procijenio da plivači ne ulaze u vodu.

“Svi prijavljeni učesnici su međusobno izabrali pobjednika, koji je zaplivao i uzeo Časni krst, tako da smo i ove godine ispoštovali ovom Bogom blagoslovenu tradiciju”, rekao je Pajkanović.  

Plivanju za Časni krst prethodila sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci, koji je služio vladika Jefrem, nakon čega je gradskim ulicama prošla litija do rijeke Vrbas.