U Sarajevu otvorena "Bosanska tržnica"

Vijesti 01. okt 201412:26 > 12:30
Fena

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i načenik Općine Novi Grad Semir Efendić danas su svečano otvorili "Bosansku tržnicu" u sarajevskom naselju Dobrinja.

U ovoj tržnici svoje proizvode će prodavati poljoprivredne zadruge i kompanije iz Nove Kasabe, Srebrenice, Stoca, Modriče, Višegrada, Kalesije, Žepe, te sarajevske kompanije “Klas” i “Brojler”.

Gradonačelnik Komšić izjavio je da je Novi Grad ovim projektom pokazao kako jedna općina iz glavnog grada Bosne i Hercegovine može voditi računa o udaljenim općinama na čitavoj teritoriji države, jer će proizvođači iz tih područja plasirati svoje proizvode u Sarajevu.

Po njegovim riječima, oko 40.000 ljudi iz tih dijelova BiH će direkto ili indirekto imati koristi od ove tržnice.

Načelnik Efendić je rekao da je tržnica smješetena u prostor nekadašnjeg atomskog skloništa koji je preuređen za ovu namjenu sredstvima Općine od oko 200.000 KM.

Dodao je da je tržnica otvorena u okviru programa “Pokrenimo Novi Grad zajedno”, kako bi povezali domaće proizvođače s područja cijele BiH i potrebe stanovnika Sarajeva da imaju kvalitetnu domaću hranu.

Efendić je istaknuo da će tržnica zaposliti 15 novih radnika, većinom s biroa za nezaposlene Općine Novi Grad, te da se nada da će projekt doprinijeti razvoju svijesti o potrebi da kupovinom domaćih proizvoda naš novac ostavljamo u BiH.

Otvaranju je prisustvovao i federalni ministar energije, rudarstva i  industrije Erdal Trhulj koji je kazao da svima treba biti obaveza poticanje domaće proizvodnje, jer time i država ostvaruje prihode od dodatne vrijednosti, a istovremeno se otvaraju nova radna mjesta i zadovoljavaju potrebe bh. tržišta.

U “Bosanskoj tržnici” na Dobrinji danas je otvoren i Sajam meda i ljekovitog bilja koji će trajati do 3. oktobra.