Prijenos utakmica Evropskog prvenstva u košarci

Vijesti 22. sep 201713:55 > 13:59
FIBA

United Media, kao nosilac prava na distribuciju sportskih sadržaja putem kanala Sport Klub, je na potpuno zakonit i transparentan način pribavila pravo prijenosa Evropskog prvenstva u košarci 2017. te odbacuje konstantne tendenciozne i neistinite navode koje u javnosti plasira Udruženje kablovskih operatera (AKOP).

United Media u interesu korisnika usluga pojedinih članica AKOP-a ponovo iznosi kako zaista stvari stoje sa prijenosima utakmica Evropskog prvenstva u košarci.

Imalac prava televizijskog prijenosa Evropskog prvenstva u košarci je organizator tog takmičenja – Međunarodna košarkaška federacija (FIBA). U fer i transparentnom postupku prikupljanja ponuda FIBA prava ustupa ponuđačima koji daju ekonomski najpovoljniju ponudu. Taj postupak je otvoren za sve zainteresovane, ali za teritoriju Bosne i Hercegovine nijedna televizije, osim United Medie, nije bila spremna platiti cijenu za pravo prijenosa košarkaških utakmica. Stoga, United Media kao potpuno neistinite odbacuje tvrdnje AKOP-a da emiteri na teritoriji BiH nisu bili u mogućnosti kupiti prava na prijenos utakmica Evropskog prvenstva.

AKOP je, također, bio blagovremeno obaviješten da United Media ima pravo prijenosa Evropskog prvenstva na teritoriji BiH, ali su tendenciozno propustili obavijestiti svoje članice da se prijenosi utakmica ne smiju vršiti preko RTS-a, odnosno HRT-a.

Određeni operateri su nezakonito prenosili utakmice Evropskog prvenstva zbog čega je United Media zatražila i dobila sudsku zabranu kojom je operaterima zabranjena dalja distribucija prijenosa utakmica.

Pojedini su ispoštovali sudsku odluku, ali kablovski distributeri Elta-Kabel iz Doboja i Telrad iz Bijeljine, čiji su vlasnici rukovodioci AKOP-a, tokom cijelog prvenstva nastavili su nezakonito prenositi utakmice.

U prilog našoj tvrdnji ide i činjenica da je Elta-kabel godinama nezakonito distribuirao Sport klub, što je (nepravomoćno) potvrđeno u sudskom postupku. Imajući u vidu da je riječ o ponovljenoj radnji piraterije operatera Elta Kabel, za očekivati je da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) ovim povodom, po službenoj dužnosti, pokrene postupak oduzimanje licence za distribuciju audiovizuelnih medijskih usluga ovom operateru. U tom smislu, razumljivi su pokušaji Elta-Kabela da ovakvim saopštenjima skrene pažnju javnosti i regulatora sa nezakonitosti u svom poslovanju.

United Media ističe i to da AKOP svojim saopštenjima vrši pritisak i poziva nadležne, kao što je Konkurencijsko vijeće, da izvrše pritisak na United Mediu koja je strano pravno lice, a napominjemo da je upravo Konkurencijsko vijeće više puta potvrdilo da United Media nije stranka u bilo kakvom postupku pred ovim organom.

Također, AKOP u svom saopštenju navodi da je United Media ugrozila javni interes države i građana BiH, stoga pozivamo rukovodstvo AKOP-a da pojasni građanima Bosne i Hercegovine kako televizijski prijenos takmičenja na kojem Bosna i Hercegovina uopšte i nije učestvovala može proglašavati pitanjem opstanka države i naroda? Da li rukovodstvo AKOP-a ima saglasnost svih svojih članica za iznošenje ovakvih navoda ili je u pitanju privatizacija AKOP-a od strane kablovskih operatera koji rukovode ovim udruženjem?

United Media će istrajati na provedbi svojih, na zakonu stečenih, prava. AKOP, s druge strane, bi trebao raditi u cilju zbog kojeg je osnovan, a ne u interesu pojedinaca koji godinama zloupotrebljavaju tuđa prava, pišu neistine, vrše pritiske i doprinose stvaranju haosa na tržištu distribucije sportskih sadržaja, saopćeno je iz United Medije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.