Upoznajte život monaha u bh. manastiru iz 16. vijeka

Vijesti 23. sep 201715:46 > 21:16
N1

Manastir u Žitomislićima jedan je od najstarijih manastira u Bosni i Hercegovini. Sagrađen je u 16. stoljeću, u drugom svjetskom ratu je spaljen, a u proteklom do temelja porušen, nakon čega je obnovljen i važi za jedan od najuspješnijih projekata rekonstrukcije kulturno-historijskog nasljeđa u BiH.

O njemu danas brine sedam monaha koji vrijedno rade na duhovnom rastu vjernika i okupljanju povratnika.

Dan monaha u manastiru Žitomislić počinje jutarnjom molitvom u sedam sati. Nakon toga dijele obaveze, glavna im je doček gostiju, jer tokom cijelog dana u manastiru imaju organizovane grupe i pojedinačne posjetioce, stoga se trude gostima uvijek biti na usluzi. Posla mnogo ima, ali ne i vremena za duge razgovore.

Molitva je to što daje ton i život manastiru, a onda ovi drugi poslovi, uređenje vrta, doček gostiju, pripremanje hrane sve je to ono što je sastavni dio monaškog svakodnevnog života“, rekao je iguman Danilo Pavlović.

Nakon obavljenih jutarnjih obaveza slijedi zajednički doručak. S obzirom da ih samo sedmero živi u manastiru, kažu sve ih podsjeća na porodični život. Jedan od najčešćih aspekata manastirskog života je dnevni ritam koji se zasniva na molitvi, redoslijedu službi i poniznom izvršavanju manastirskih zadataka. A naravno tu je i vrijeme za odmor i za posvećivanje ličnom usavršavanju.

Jero đakon Nektarije, sabrat manastira Žitomislić: “To sve u toj dinamici dnevnoj prođe bez nekih posebnih stavki, ne postoji neki jako striktan raspored, uglavnom je to neka opuštena dinamika.

Obrađuju skoro sedam hektara vinograda radi proizvodnje vina i rakije, a bave se i uzgojem maslina.

Jednu površinu smo stavili pod nar, pod šipak, tako da te mediteranske kulture koje ovde uspevaju trudimo se da njih što više koristimo“, kazao je Jero đakon Nektarije, sabrat manastira Žitomislić.

Osim što im se život sastoji iz neprekidne molitve, obavezna je poslušnost igumanu tog manastira. A život u manastiru, pričaju nam, odabrali su radi ostvarenja svojih uzvišenih ciljeva.

Danas je kod manastira Žitomisliću tiho. On se nalazi u neposrednoj blizini magistralnog puta kojim prolaze brojni turisti koji idu za Dubrovnik i Međugorje. Veliki broj njih kako kažu monasi svrate u ovaj jedan od najstarijih i najljepših manastira u BiH.

Na obnovu manastira čekalo se punih deset godina. Radovi su počeli 2002., a tokom naredne tri godine cijeli manastirski kompleks je u potpunosti rekonstruisan prema svom prvobitnom izgledu.

Ovdje je osnovana prva škola za opismenjavanje djece , tako da odavde počinje pismenost i obrazovanje pravoslavnih u BiH. Manastir ima veliku zbirku ikona i još uvijek na sreću sačuvane, to su ikone od 16-19 vijeka, djela grčkih, ruskih slikara i mnogo naših domaćih ikonopisaca“, rekao je iguman Danilo Pavlović.

Smješten ispod brda, u dolini rijeke Neretve, okružen vinogradima i rijekom, manastir veliku ulogu igra i u povratku Srba u Žitomislić, a sedam monaha koji im daju notu stalnog održavanja tokom cijele godine, osim na duhovnom rastu vjernika vrijedno rade upravo i na okupljanju povratnika u ovaj kraj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.