U akciji "Druker" slobode lišen uposlenik Tužilaštva BiH

Vijesti 24. jan 201509:11 > 09:15
Izvor: SIPA/Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u operativnoj akciji "Druker" slobode lišili dvije osobe zbog organiziranog kriminala i koruptivnih krivičnih djela.

Na području Sarajeva pripadnici SIPA-e slobode su lišili osobu inicijala M.S., uposlenik Tužilaštva BiH, dok su na području Gruda slobode lišili osobu inicijala R.I.

U okviru ove akcije, pripadnici SIPA-e sinoć su izvršili pretrese objekata na šest lokacija na području Gruda, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Lišeni su slobode osumnjičeni inicijala R.I. i M.S. koji je uposlenik Tužilaštva BiH za kojeg je utvrđeno da je u okviru provođenja istrage postupao nezakonito, mimo znanja nadređenih tužioca, poštivanja utvrđenih zakonskih procedura, te počinio više nezakonitosti i povreda službene dužnosti.

Akciji “Druker” prethodila je višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su zadokumentirane nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Aktivnosti po ovom predmetu intenzivno se nastavljaju, saopćeno je iz SIPA-e.