Bojić: Sutra ćemo znati da li ćemo izvoziti piletinu u EU

Vijesti 25. sep 201714:53 > 15:02
N1

Glavni inspekcijski tim Inspektorata za EU sutra stiže u BiH kako bi utvrdili da li su u oblasti peradarstva ispunjeni kriteriji za izvoz u EU.

Bruno Bojić, potpredsjednik VTK BiH, istakao je za N1 kako će se sutra znati da li je BiH ispunila sve uvjete za izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju.

Sutra nam konačno u posjetu dolazi nadležna inspekcija EU koja će vidjeti da li smo ispunili sve uvjete iz preuzetih aktivnosti koje su nam date da ispunimo, kako bi nam izvoz pilećeg mesa bio dozvoljen na tržište Unije“, kazao je te dodao:

S tim u vezi Ured za veterinarstvo BiH je u saradnji s entitetskim ministarstvima i nadležnim inspekcijskim tijelima radio neprestano na otklanjanju i usaglašavanju legislative i uvjeta koje traži od nas EU. Nadam se pozitivnom rješenju sutrašnje inspekcije koja dolazi i to će zasigurno biti veliki podstrek i značaj za našu industriju posebno, koja je sve većim i većim zamahom nazočna iz godine u godinu na bh. tržištu kao i na zemljama CEFTA-e. S tim u vezi proširuje se mogućnost na evropskom tržištu“.

Rekao nam je i kako će se kontrolisati četiri kompanije.

Kontrolisat će se četiri kompanije (o kojim kompanijama je riječ javno se još uvijek ne smije govoriti), a koliko će oni zaista obići, ja u ovom momentu i ne mogu da kažem jer je do njih. Ja sam uvjeren da naše kompanije, mesne industrije ili proizvođači piletine ispunjavaju sve evropske standarde tako da neće biti problema s njima“, naglasio je Bojić za N1.

Kazao je i kako očekuje pozitivan inspekcijski nalaz, a samim tim nalazom će biti dozvoljen i izvoz na evropsko tržište.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.