RVI ušli u zgradu Parlamenta FBiH

Vijesti 26. sep 201712:58 > 13:04
N1

Članovi Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH i Saveza slijepih boraca FBiH, danas su ispred zgrade u kojoj je sjedište Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, održali mirno okupljanje nakon čega su ušli u zgradu Parlamenta.

Parlamentu FBiH obratio se predsjednik asocijacije RVI paraplegičara Mujo Aganović koji je kazao kako traže da im se ispune zahtjevi.

Ovo mirno okupljanje stopostotnih ratnih vojnih invalida traje uporedo sa sjednicom Predstavničkog doma, koja se održava u zgradi Parlamenta.

Kako je izjavio Aganović, demonstranti traže povećanje mjesečnih naknada za tuđu njegu i pomoć.

Traže također da zakon o boračkim udruženjima od posebnog značaja u FBiH, koji je u pripremi, omogući poseban status i njihovom udruženju da bi moglo samostalno da se bori za prava članstva, a ne da to, kako je kazao Aganović, čine druga udruženja u njihovo ime.

On je najavio da će današnji mirni protest, koji je počeo tačno u podne, trajati do 15 sati.

U međuvremenu je na sjednici Predstavničkog doma, predsjedavajući Edin Mušić rekao federalnim poslanicima da će im se u toku dana, za parlamentarnom govornicom obratiti i saopćiti zahtjeve predstavnici boraca okupljenih pred zgradom Parlamenta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.