Momčilo Novaković: Tučić je želio omogućiti izvoz oružja

Vijesti 24. jan 201513:09 > 13:17
Srna

Potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Momčilo Novaković tvrdi da je Boris Tučić ostavkom na funkciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH "omogućio izvoz oružja iz BiH u Ukrajinu".

Pozvajući se na Zakon o Vijeću ministara BiH, u kojem je navedeno da u slučaju da ministar podnose ostavku te poslove obavlja njegov zamjenik, Novaković je konstatirao da je ostavkom Tučić omogućio svom zamjeniku da “potpiše saglasnost za izvoz oružja“.

Tučić je mogao biti protiv izvoza, ali nije morao podnijeti ostavku zato što neće da potpiše jedan dokument. Zato, mislim da je Tučić htio da omogući izvoz oružja, a da on ne bude odgovoran“, ustvrdio je Novaković na pres-konferenciji u Banjoj Luci, upitavši Tučića koliko je dozvola potpisao u prethodnom periodu i da li će prihvatiti odgovornost, jer je svojom ostavkom sada “omogućio” izvoz oružja iz BiH u Ukrajinu.

Novaković je, kao najstariji poslanik iz RS-a u parlamentu BiH, uputio i otvoreno pismo predsjedniku RS-a i SNSD-a Miloradu Dodiku, nakon njegove najave da će poslanici SNSD-a napušati sjednice Predstavničkog doma dok ne dođe do smjene predsjedavajućeg Šefika Džaferovića.

Upozorio je Dodika da u tom slučaju RS ostaje bez mogućnosti da koristi jedno od najvažnijih prava, entitetsko glasanje te pozvao predsjednika SNSD-a da preispita svoju odluku, a kolege iz SNSD-a da prisustvuju sjednicama.

Ako Dodik bude insistirao na svojoj odluci, Novaković kaže da time preuzima i odgovornost za ozbiljne posljedice takvih poteza.

Potpredsjednik NDP-a je danas istakao da je formiranje novog Vijeća ministara BiH stalo zbog “nekih zakulisnih radnji u Federaciji BiH i svjesnih opstrukcija pojedinih partija s ciljem da se vlast što kasnije uspostavili ili ne formira“.

Kazao je da njegova stranka i Savez za promjene žele da se vlast formira što prije i da se krene s reformama i rješavanjem nagomilanih problema, ali se stranke iz RS-a, kaže, u ovom momentu ne pitaju i nisu krivci zbog kašnjenja u formiranju Vijeća ministara.