Slijepi i RVI paraplegičari: Nećemo čekati na odbranu časti

Vijesti 26. sep 201718:55 > 19:13
N1

Ratni vojni invalidi paraplegičari i slijepi branitelji, koji su prosvjedovali zbog, kako kažu, diskriminirajućeg Prijedloga zakona o braniteljskim udrugama, te nedovoljnih primanja na ime tuđe njege, nezadovoljni su napustili prostor ispred Parlamenta Federacije BiH.

Njihovi predstavnici obratili su se zastupnicima, nihove zahtjeve razmatrali su kolegij doma i resorni ministar, ali je i danas ponovljeno – za dodatne braniteljske naknade, nema dovoljno sredstava.

Sanel Kljuno sa porodicom je dan proveo na ulici. Pred Parlamentom Federacije BiH, za osnovna ljudska prava i dignitet oca, ratnog vojnog invalida paraplegičara, kaže, primorani su boriti se na ovaj način. Ostalim sredstvima su pokušavali, ali razumijevanja nema.

“Niko ne razumije njihove stvarne potrebe. Trebalo bi provesti najmanje sedmicu dana sa invalidom paraplegičarem pa da vidite o čemu se tu radi. Od njihovih osnovnih potreba, da dohvati čašu vode, do nekih globalnih, da ode u grad itd. To je veoma teško.”

Ratni invalidi prve kategorije danas su na ulici jer su, kažu, prije svega sistemski diskriminisani, jer ih se Prijedlogom zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja potpuno isključuje kao posebna kategorija. Traže i povećanje primanja na ime tuđe njege i pomoći za 100-postotne RVI I grupe.

“Zašto je država sebi ovo dozvolila, zašto je dozvolila da ljudi u kolicima i sa slijepačkim štapovima dođu ovdje i traže svoja prava”, izjavio je Adnan Bašić, predsjednik Saveza slijepih boraca.

Nakon nekoliko sati na ulici, dobili su priliku za kratko obraćanje zastupnicima.

“Nemamo nikakav animozitet prema bilo kojoj boračkoj kategoriji, to su naši saborci, ali naprosto nije moguće da pronikne u srž problematike ove kategorije ko nije u ovoj koži i na adekvatniji način od nas da nas zastupa. Ovo je naš parlament, svaki zastupnik je naš zastupnik, mi smo građani ove države”, ocijenio je Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara.

Stav vlasti od ranije je poznat. Budžet ovu populaciju i ove zahtjeve trenutno nije predvidio.

“Tražili su isključivo i povećanje finansijskih sredstava. Federalno ministarstvo je obradilo njihov zahtjev i uputilo prema ministarstvu finansija, nažalost dobili smo negativan odgovor. Nastavljeni su razgovori, njihov prvi zahtjev bio je osam milion, a novi obrađeni zahtjev je 2,8 miliona dodatnih sredstava iz budžeta na godišnjem nivou”, kazao je Salko Bukvarević, ministar boračkih pitanja FBiH.

Nakon kraćeg sastanka sa članovima kolegija ovog doma i resornim ministrom stigli su zaključci, koji ništa nisu promijenili. Iz Saveza apeluju da se zdravstveno stanje ove kategorije postaje sve teže te da se njihov broj ubrzano smanjuje. Za odbranu časti i osnovnih ljudskih prava, kažu, neće dugo čekati. Predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti dali su rok od 20 dana da se izjasne na koji način su planirali riješiti njihove probleme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.