"BiH je primjer zemljama regiona u borbi protiv terorizma"

Vijesti 02. okt 201717:52 > 18:16
N1

Napad koji se desio u Las Vegasu, kada je 64-godišnjak pucao na masu i tako ubio, za sada 50 osoba za sada nije proglašen terorističkim.

Napadač je 64. godisnji Amerikanac Stephen Paddock.

O temi terorističkih, ali i drugih napada za N1 je govorio Armin Kržalić projekt direktor Centra za sigurnosne studije BiH.

Svjedočimo li, ponovo, primjeni dvostrukih standarda?

Ovdje treba vidjeti da su američke institucije oprezne pri kvalifikacijama bilo kojeg krivičnog djela sve dok prikupljeni dokazi ne pokažu o kakvom se djelu radi. Zato ne žele govoriti da li je terorizam ili ne. Ovdje je evidentno da ima dovoljno elemenata da se radi o terorizmu, jer imamo strah i smrtne posljedice, ali ne žele spekulisati u javnosti i medijima. Naše institucije na ovaj način mogu učiti kako se komunicirati u javnosti“, kazao je Paddock.

Napadi su nepredvidivi, napadači su skoro nevidljivi. Postoji li mehanizam kontrole za budućnost kada je riječ o terorističkim napadima?

To je teško jer su sve asimetrične prijetnje koje je teško predvijeti. Nikada se ne zna kada neko i gdje može iz raznih razloga, objektivnih ili subjektivnih, da uradi monstruozni zločin. Ono što je važno znati jeste da sama prevencija mora biti na jačanju faktoru koji dovode do ovakvog ponašanja. Takvo ponašanje može poticati od slabog pravnog sistema, slabe ekonomske situacije pa do države koja ne daje dovoljno mladim ljudima. Živimo u svijetu gdje su lako dostupni alati za izvršenja krivičnih djela“, izjavio je Kržalić.

On je istakao da “ovo nije pojava 20. ili 21. stoljeća kako neki žele prezentovati.”

Jeste masovnija, jer imamo medije i svakog trenutka čujemo za takvog djelo. ‘70. godina imali smo veliki broj ovakvih krivičnih djela, sa ulascima automobilom u kafiće i pucnjavama, ali nije bilo masovnih medija“, rekao je gost Dana uživo.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je u BiH za devet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine broj ilegalnih migranata povećan za čak 300 posto.

Bosna i Hercegovina, kada je u pitanju terorizam bilježi napretke i primjer je zemljama u regionu po pitanju donošenja zakonskih okvira, gdje se odlazak na strana ratišta smatra kao krivčno djelo što je smanjilo broj odlazaka bh. državljana na strana ratišta. Tu su i procesi deradikalizacije koje provode institucije u saradnji sa vjerskim institucijama, posebno Islamskom zajednicom u BiH, gdje se radi na prevenciji radikalizacije“, smatra Kržalić.

Gost Dana uživo je kazao da je zabilježen rast broja imigranata, posebno s aspekta trgovine migrantima u cilju ekonomske dobiti.

S tog aspekta treba jačati kapacitete granične policije, istražne organe i tehničku opremu za nadziranje granice.
Krijumčarenje donosi novac i logično je da imamo ljude koji žele preko BiH zaraditi na krijumčarenju ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.