Detalji s ročišta u slučaju Sejfović: Pištolj u zatvoru?

Vijesti 02. okt 201719:56 > 20:13
N1

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano višesatno ročište u predmetu protiv šestorice osumnjičenih pomagača Amela Sejfovića koji je prošlog mjeseca pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda Miljacka u Sarajevu.

Ročište je trajalo nekoliko sati, a mogla su se čuti različita tumačenja istih činjenica, ovisno da li se sluša Tužiteljstvo sa jedne ili odbrana osumnjičenih s druge strane.

Tužiteljstvo je zatražilo produženje pritvora za šestoricu osumnjičenih u ovom predmetu, koji su osumnjičeni da su pomagali pri bjekstvu Amela Sejfovića, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, utjecanja na svjedoke ili uništavanje ili prikrivanje dokaza.

Nikola Simić, uposlenik KPZ Sarajevo, Igor Miloš medicinski tehničar u KPZ, Amir Ibrahimi, Mirza Fazlić, Sanjin Borčak i Dževad Hazić se sumnjiče da su pomagači Amelu Sejfoviću. Za stražara Armina Delalića, Tužiteljstvo je zatražilo ukidanje pritvora uz mjere zabrane.

Prema navodima Tužiteljstva KS, medicinski tehničar Igor Miloš je krio pištolj za Amela Sejfovića do dana njegovog bjekstva, dok stražar Nikola Simić taj dan nije pretresao Sejfovića i tako mu omogućio da kod sebe zadrži pištolj.

Istraga je proširena na novo krivično djelo protiv Nikole Simića i Igora Miloša za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Odvjetnica odbrane Vasvija Vidović smatra da se osumnjičenima krše ljudska prava prema više evropskih konvencija i da odbrana nije imala uvid u zahtjev Tužiteljstva za produženje pritvora i njihove dokaze, prema zakonu, a to je najmanje pet dana ranije.

N1

Ovaj postupak karakteriše strašno kršenje ljudskih prava od samog početka, prije svega nedostavljanja dokaznog materijala odbrani u zakonom predviđenim rokovima i onemogućavanjem priprema odbrane. Ono što je naročito uočljivo je potpuno netačno tumačenje dokaza koje se prezentira Sudu, čime se Sud dovodi na krivi trag. Takvo nešto nije dozvoljeno. Stvarati krivu sliku o stanju predmeta da bi se bilo koji cilj postigao nije dozvoljeno, čak ni advokatima, a kamoli državnom organu. Moj utisak je da je postupajuća tužiteljica pokušava svjesno ili nesvjesno da stvarne probleme zatvora ne istraži, a ono što se dešavalo tog dana baci na teret ljudima koji su se neposredno našli u kontaktu i zamalo nisu platili vlastitim životom te događaje“, rekla je za N1 odvjetnica odbrane Vasvija Vidović.

U predstojeća 24 sata Sud će odlučiti o zahtjevima Tužiteljstva Kantona Sarajevo u ovom slučaju. Podsjetimo, Amel Sejfović je pobjegao 3. septembra, a uhvaćen je u selu Buci kod Visokog nakon osam dana bjekstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.