Strazbur: O zaštiti medijskih sloboda u Evropi

Vijesti 26. jan 201507:53 > 08:02
EPA / Arhiv

Delegacija parlamenta BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope učestvovat će ove sedmice u prvom dijelu redovnog zasjedanja ovog tijela u Strazburu, na kojem bi trebalo da bude obavljena rasprava o zaštiti medijskih sloboda u Evropi.

Na zasjedanju koje će trajati od danas do petka, 30. januara, bit će raspravljano i o ravnopravnosti i inkluziji lica sa invaliditetom te o zaštiti svjedoka kao neophodnog instrumenta u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma u Evropi.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopćeno je da je dnevnim redom predviđena i zajednička rasprava o zaštiti prava na kolektivno pregovaranje, uključujući i pravo na štrajk, kao i rasprava o borbi protiv netolerancije i diskriminacije u Evropi, kao i o humanitarnoj situaciji u kojoj se nalaze ukrajinske izbjeglice i raseljena lica.

Na početku zasjedanja trebalo bi da bude izvršen izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine, te imenovani članovi komiteta, nakon čega bi bila održana i komemorativna ceremonija u znak sjećanja na 70 godina od oslobađanja koncentracionog logora Auschwitz. Moguće je da tokom zasjedanja budu izabrane sudije u Evropskom sudu za ljudska prava.

Delegacije će diskutovati i o izvještaju i aktivnostima Biroa i Stalnog komiteta, posmatranju parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Tunisu, kao i parlamentarnih izbora u Moldaviji te provođenju memoranduma o razumijevanju između Vijeća Evrope i EU i poštivanju obaveza i angažmana Crne Gore.

U Delegaciji BiH su Mladen Bosić, Senad Šepić, Milica Marković i Saša Magazinović.