Twitter pometnja u RS: Profili opozicije meta cyber napada?

Vijesti 04. okt 201709:51 > 10:22
N1

Twiter profil udruženja ReStart Srpska, koje je u više navrata organizovalo proteste, suspendovan je zbog sumnjivih aktivnosti na mreži. Iz ReStarta kažu da su bili meta hakera, baš poput dijela opozicije, ali i novinara. S druge strane, policija nije primila nikakvu prijavu.

ReStartov Twitter profil je blokiran. Mnogi tviteraši su zbog hiljada retvitova sa lažnih profila zaključali svoje naloge. Tvrde da su meta hakera, ali i političkih neistomišljenika.

“Jasno je sasvim da je to bio hakerski napad. Mi se još nismo obratili policiji, ali mislim da je jasno da treba da postupe po službenoj dužnosti i otkriju nalogodavce. Indikativno je da su fizička lica koja kritikuju režim, ne slažu se sa režimom, bivaju napadnuti”, ističe Stefan Blagić, ReStart Srpska.

Iako su slične optužbe stigle od nekoliko destina tviteraša, ali i od opozicionih stranaka PDP-a i NDP-a, u policiji kažu da ne postupaju jer prijava u konkretnom predmetu nema. Zato se istraga vodi na društvenim mrežama.

“Stvar je u tome što je neko platio da nama sa lažnih profila pumpaju statistiku da bi nas Twitter sankcionisao. Jedan poslanik SNSD-a (Vanja Bajić) je nagovijestio vrlo indikativno da se ovdje radi o odgovoru na fizičku blokadu skupštine. Postoji odjeljenje za visokotehnološki kriminal, oni bi trebali ovim da se bave”, poručuje Nikola Kužet, generalni sekretar NDP-a.

Stručnjaci objašnjavaju da po srijedi nije hakerski napad. Iz Agencije za informaciono društvo kažu da se sa takozvanih klik farmi, koje mogu biti bilo gdje u svijetu, mogu za relativno mali novac naručiti masovni retvitovi, ali i kupiti pratioci na društvenim mrežama. Politička propaganda poznata kao botnet korištena je i u sukobu SAD-a i Rusije.

“Imali smo situaciju u protekla dva ili tri mjeseca da američke vlasti optužuju proruske Twitter naloge da ovom tehnikom podstiču širenje proruskih narativa. Dakle ne radi se ni o kakvom hakerisanju, krađi podataka, nije došlo do upada u računarske sisteme. Ovo je zloupotreba društvene mreže koju neko koristi u određene svrhe. Počinilac može biti bilo ko”, objašnjava Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo RS.

Ko je počinilac sa sigurnošću može utvrditi jedino sam Twitter, kažu u Agenciji. Nakon cyber napada, kako su sumnjive aktivnosti nazvali korisnici ove mreže, Twitteru je prijavljeno na stotine zloupotreba.

Upućeni kažu da su društvene mreže postale legalan biznis. Tako se 1.000 pratilaca na Twitteru može kupiti za 10 dolara. Botovi su generisani softverski nalozi kojima upravlja programer, ali postoje i stvarni profili koji se mogu kupiti. Ti korisnici su uglavnom iz Kine i Indije.

Jesu li za Twitter pometnju u RS krivi kineski botovi ili domaći hakeri, za sada nema odgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.