Omerbegović Arapović: Ne moramo svi ući prljavi u politiku

Vijesti 04. okt 201717:49 > 18:04
N1

Na sjednici Predsjedništva stranke SBB jednoglasnom odlukom profesorica sa Burch Univerziteta Adisa Omerbegović Arapović izabrana je za potpredsjednicu SBB-a za ekonomsku politiku i strateški razvoj, a danas je bila gošća Dana uživo.

U svome ulasku u politiku je kazala: “Dvadeset godina sam se školovala za specifičnu oblast profesorice makroekonomije i finansija, ali sam i neko vrijeme komentirala javne politike. Ispostavilo se da nije bilo dovoljno samo komentirati i mislim da je mene motivisala loša sitaucija u BiH. To je veliki izazov, ali sve ono što se dešava je motivator da to i uradim“.

SBB broji više od 75.000 upisanih članova i po Statutu, uz Glavni odbor i Predsjedništvo, ima i pet potpredsjednika saveza zaduženih za različite oblasti. Ekonomija je od našegošće a o tome ima li strategiju djelovanja je rekla: “Mislim da je u ovoj zemlji potrebno naglasiti jedno a to je da se ne mogu raditi reforme na jednoj strani, a na drugoj dozvoljavati sve ono što se loše dešava u ovom društvu. Kako funkcioniraju javne politike izvan ove zemlje i ono što kaže teorija i prakse drugih zemalja govore da ne možete privući investicije ako nemate vladavine prava. I sami građani će izgubiti povjerenje ako ne pospremimo kuću. Neću da zvuči kao predizborna kampanja, ali je ovoj zemlji potrebno da pospremi sve ono što je bilo loše. Pozivam sve profesionalce koji su nalazili razlog da se ne ulazi u politiku, jer je bila najprljaviji dio da pokažemo da ćemo dovoditi nezavisne ljude. Mnoge funkcije date su profesionalcima i tako treba postati u ovom društvu. Potrebno je promijeniti načine kako smo upravljali ovom državom i da se formira jedna dovoljna politička većina koja će primijeniti te principe“.

Mediji su pisali kako je ona članica Nadzornog odbora javne kompanije NOS ali i članica Ekonomskog vijeća Vlade FBiH. Upitali smo je da li to znači da je na budžetskoj platnoj listi na šta je odgovorila: “Bila sam nominirana od strane Vlade FBiH za NOS, ali odluka o mom stranačkom angažmanu se kosila s takvim profesionalnim angažmanom i nisam članica NOS-a niti ću to biti. Neću primati naknade od budžeta i niko ne bio trebao biti u upravnim odborima ko je u politici. Jesam članica Ekonomskog vijeća i također nije plaćen i to je javno obznanjeno. Članovi ovog savjeta su dobili nemoralnu ponudu od jedne strane ambasade da potpišemo da ne smijemo kritikovati Vladu FBiH i ja ga nisam potpisala. Nepricipijelno je jer će se odlučivati o bitnim stvarima u ovoj zemlji. Odlučila sam da ostanem profesorica i da primam tu platu i da utičem na javne poltike u ovoj zemlji. Ne moramo svi ući prljavi u poltiku, možemo i čisti“.

Pitali smo je i koja ambasada je bila u pitanju. “Radi se o Britanskoj vladi koja je značajnim sredstvima pomogla rad vlada i to nije loše, ali mora biti transparentno“, kazala nam je.

Iznijela je i svoj stav o akcizama.

Protiv sam povećanja akciza i mislim da je uopšte stav SBB-a da nema dovoljno argumenata za dodatno poresko opterećenje građana. Potrebno je sanirati sve probleme koje tište ekonomiju BiH“, istakla je za N1. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.