Zvizdić o zakonu o akcizama

Vijesti 04. okt 201718:58 > 19:02
Podijeli:
Izvor: N1

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH utvrdio je tekst zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama identičan tekstu koji je usvojio Dom naroda Parlamenta BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekao je novinarima, nakon sjednice UO UIO u Sarajevu, da taj zakon nema dovoljan nivo transparentnosti, jer, kako kaže, nema jasnu namjenu utroška sredstava prikupljenih od akciza za izgradnju auto-puteva, te da s toga za njega nije prihvatljiv.

Zvizdić smatra da da ne postoji Prijedlog zakona o akcizama koji je validan i u Domu naroda jer nije usvojen u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine i time gubi validnost.

“Prema informacijama kojima ja raspolažem, ne postoji nikakav fantomski Prijedlog zakona, kako se to pokušava predstaviti, nego je riječ o različitim varijantama jednog člana Prijedloga zakona koji bi trebalo da na transparentan način definiše raspodjelu sredstava”, rekao je Zvizdić.

On je dodao da je ideja o povećanu akciza nastala zbog potrebe izgradnje auto-puta i puteva u BiH i zbog novog institucionog ciklusa.

“Ono što svi traže jeste da to bude jasno naznačeno u Prijedlogu zakona koji će ići dalje prema Savjetu ministara i dalje u parlamentarnu proceduru”, rekao je Zvizdić, ističući da za Savjet ministara neće biti prihvatljivo da ne bude jasno naznačena namjena utroška sredstava.

On smatra da će Zakon, ukoliko bude transparentan i sa jasnom namjenom utroška sredstava, imati dovoljan broj glasova za usvajanje.

“Upravo je završio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanja i taj zakon što je usvojen za mene nema dovoljan nivo transparentnosti, jer nema jasnu namjenu korištenja akciza za izgradnju auto-puteva i takav neće biti prihvatljiv”, dodao je Zvidzić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je juče Srni da je za Vladu Srpske i njenog predstavnika u UO UIO, a time i za Klub poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini relevantan jedino onaj tekst zakona o akcizama koji su zajedno usaglasile entitetske vlade i koji je usvojio i Dom naroda BiH.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da mu nije jasno zašto predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić nije podržao tekst prijedloga zakona o akcizama na gorivo koji je danas usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, iako je taj prijedlog ranije branio u oba doma parlamenta BiH. 

On je napomenuo da je taj tekst prijedloga identičan onom koji je ranije utvrdio Savjet ministara, a usvojio Dom naroda parlamenta BiH. 

“Danas Zvizdić govori da taj zakon nije transparentan”, rekao je Tegeltija novinarima u Istočnom Sarajevu i podsjetio da je upravo Zvizdić taj prijedlog zakona, koji je Savjet ministara usvojio 29. marta, branio u oba doma parlamenta BiH. 

Prema Tegeltijinim riječima, zakon je apsolutno transparentan sa stanovišta trošenja sredstava dodatnih akciza koje bi isključivo služile za izgradnju auto-puteva i puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. 

On je precizirao da je potrošnja akciza definisana tako da se dodatnih 15 feninga po litru goriva, koje bi bile uvedene novim zakonom, uplaćuju na poseban račun i da se s tog računa preusmjeravaju na račune preduzeća za puteve u Republici Srpskoj, odnosno FBiH.

Tegeltija je naveo da je Zvizdić na današnjoj sjednici Fiskalnog savjeta BiH tražio da se budžet institucija BiH poveća za 20 miliona sa računa UO UIO.

“Smatramo da to nije dobro i da nema nikakve potrebe”, istakao je Tegeltija.

Ministar finansija Republike Srpske rekao je da će budžet zajedničkih institucija BiH biti povećan i bez ove intervencije jer ove institucije imaju dodatne izvore sredstava, prevashodno iz dobiti Centralne banke BiH i velikih prihoda od naplate taksi.

“Nekim mjerama koje su donesene na nivou Savjeta ministara i Centralne banke BiH znatno su opterećeni privredni subjekti koji se pojavljuju kroz prihode, prije svega, Centralne banke i pojavljuju se u budžetu zajedničkih institucija”, objasnio je Tegeltija. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.