Daul: Političke elite se previše udaljile od građana BiH

Vijesti 05. okt 201713:32 > 13:41
N1

Predsjednik Evropske narodne stranke Joseph Daul danas je održao radni ručak sa članovima Predsjedništva BiH, a nakon toga se obratio medijima.

U ova tri dana sam saznao mnogo toga. Najviše me brine distanca između političkih elita i građana. Distanca, koja se probudila u posljednjim godinama. Muškarci i žene političari moraju uvijek slušati ono što govore njihovi građani. Moraju ih slušati i služiti svojoj zemlji. Neophodno je obezbjediti dijalog između političkih stranaka. Tri ovdašnje stranke koje su na vlasti pripadaju Evropskoj narodnoj političkoj partiji i kao takve moraju snositi odgovornost“, kazao je Daul i dodao:

Političar misli na svoje buduće izbore, a ja tražim državnika koji misli na sljedeće naraštaje. Ono čime sam ja bio neprijatno iznenađen je sistem obrazovanja u BiH. Taj sistem obrazovanja apsolutno mora biti promijenjen. Nisam mogao vjerovati da se ovdje mogu kupiti fakultetske diplome. Ne mogu ni na koji način opravdati to što se u ovoj zemlji dešava u smislu korupcije“, istakao je predsjednik Evropske narodne stranke.

Drugi veliki problem je veliki odlazak mladih ljudi iz BiH. Ja ih razumijem zašto napuštaju ovu zemlju. Kada sam se susretao sa studentima, mladim ljudima i njihovim roditeljima i kada su mi govorili da im treba viza za odlazak odavde, potpuno ih razumijem“, poručio je.

Još je kazao da ne želi zvučati negativno, ali da mnogi dijele njegovo mišljenje u vezi sa situacijom u BiH.

Nisam striktno negativn, sve ono o čemu sam razgovarao sa ambasadorima koji su ovdje, svi dijele moje mišljenje. Naš kredo ovdje je: Borba za vladavinu prava, protiv korupcije i nezavisno pravosuđe“, smatra Daul i poručuje:

Jedan od najboljih sastanaka koje sam imao je sastanak sa reisom. Dijelimo mišljenja o mnogim stvarima, viđenje svijeta i o tome kako se problemi trebaju rješavati u muslimanskom svijetu“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.