Husein Bosnić se izjasnio da nije kriv

Vijesti 26. jan 201513:10 > 13:13
N1

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine, optuženi Husein Bosnić izjasnio se da nije kriv.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je dana, 29. decembra 2014. godine optužnicu koja optuženog Husein Bosnića tereti za počinjenje krivičnog djela javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

U optužnici se navodi da je optuženi Husein Bosnić tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u Bosni u Hercgeovini organizovane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova  na području Bosne i Hercegovine, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama, saopćeno je iz Suda BiH.

U optužnici se dalje navodi da je optuženi javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže YouTube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe ISIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizuje ta teroristička organizacija.