Savjeti žene koja je izliječila rak dojke

Vijesti 07. okt 201712:21 > 12:44
N1

"Race for the cure" (Trka/ šetnja za ozdravljanje) održava se danas u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu gdje hiljade žena, djece, ali i muškaraca iz svih dijelova BiH još jednom želi ukazati na važnost podizanja svijesti i osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke.

Prema najavama organizatora, na ovu utrku se prijavilo preko 7.500 učesnika. Jedna od njih je i Jadranka Šimunec koja je u prije 25 godina operisala rak dojke.

“Nisam imala mnogo informacija o toj bolesti i nisam znala šta me čeka. Danas je mnogo više informacija na sve strane, ali nekako kao da žene najmanje vode računa o sebi, o svom zdravlju. Očekuju da će napipati ili osjetiti neki signal, ali zapravo je trebalo na vrijeme voditi računa. Odgovornim odnosom prema sebi, prema svom zdravlju, redovnim pregledima, samopregledima, zapravo se može otkriti na vrijeme i to je poruka ove trke, da vodimo računa o sebi”.

Kako ste otkrili da imate rak dojke?

“Priča je bila vrlo jednostavna. Ništa posebno nisam osjetila, nikakvu kvržicu nisam napipala. Imala sam mastopaciju i sjećam se da sam bila pod redovnom kontrolom te 1991. godine i doktor Durić je nakon mamografskog pregleda odlučio da bi to trebalo operirati misleći da se radi o cistama. Nažalost, patohistološki nalaz je pokazao da to baš i nije tako. Urađena je masektomija, nakon toga kemoterapija… To su iskustava koja su strašna, puna straha i neizvjesnosti. Bolest danas u nekih 80 posto slučajeva je izlječiva ukoliko se otkrije na vrijeme. Nažalost, statistika je poražavajuća i ona kod nas ne postoji, ne postoji registar, što je strašna nepravda”, navela je Šimunec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.