Hiljade učesnika "Race for the cure" u Sarajevu

Vijesti 07. okt 201712:59 > 13:01
Anadolija

"Race for the cure" (Trka/ šetnja za ozdravljanje) održava se danas u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu gdje hiljade žena, djece, ali i muškaraca iz svih dijelova BiH još jednom želi ukazati na važnost podizanja svijesti i osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke

Oktobar je mjesec koji je zvanično proglašen mjesecom borbe protiv karcinoma dojke. U BiH nema tačnih podataka o broju oboljelih, ali nezvanična statistika pokazuje da od oko 1.300 novootkrivenih slučajeva 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku za život.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Otkrivanje bolesti, zatim liječnje, hemoterapije i proces koji nastupa nakon terapija mukotrpan je i veoma težak. Ipak, mnogo je onih koje se izbore i nastave da žive sa osmijehom na licu. Kako kažu, nakon toga počinju više da uživaju u životu i svemu što im on pruža. Poručile su da one danas “slave život”.

Nela Hasić, regionalna direktorica Women’s Health Empowerment Program/Program osnaživanja zdravlja žena (WHEP) podsjetila je da je ovo deseta šetnja.

Istakla je da su u Sarajevo stigle žena iz 45 gradova, naselja i sela.

“Oko 5.000 osoba dolazi izvan Sarajeva, očekujem da će biti i barem nekoliko stotina Sarajlija. Divan je dan uprkos kiši. Danas ovdje slavimo život, ukazujemo na važnost ranog otkrivanja karcinoma dojke. I šaljemo poruku da smo zajedno jedno i da smo zajedno jači”, naglasila je Hasić.

Tvrdi da se “ovo tiče svakoga, svakog člana porodice i zbog toga danas tu imaju i dječiji kutak kao i dječiju trku”.

“Broj kojim mi raspolažemo već 13 godina jeste da imamo između 1.300-1.400 oboljelih žena, a oko 500 njih izgubi bitku za život. To su brojevi koje dobivamo iz medicinske zajednice”, pojasnila je Hasić.

Apeli koje upućuju ženama, da se redovno kontrolišu svakako utiču na broj žena koje se izbore sa ovom bolešću.

“Ono što mi dobijemo kao informaciju od doktora jeste da su prije deset godina uglavnom dijagnostikovali karcinom u trećem i četvrtom stadiju, danas je to već uglavnom u drugom. Radije smo sedmično radili pet momografija, danas radimo 25 dnevno. To je rezultat našeg rada”, poručila je Hasić.

Trend u svijetu je da se sve više mladih žena posljednih godina suočava sa karcinomom dojke.

“To je trend u svijetu i BiH se ništa ne razlikuje po tome”, dodala je Hasić.

Među prisutnima je bila i Medina Alić iz Kaknja, jedna od žena koje su vodile bitku sa karcinomom dojke i koje su ga pobijedile.

“Danas smo tu da kao i svake godine pružimo podršku. Vrijeme je malo loše ali mi smo pozitivni i veseli. Ovo treba da bude zadaća i obaveza za ubuduće, da nam budete i da budemo podrška ostalim ženama koje su ovo prežjele jer nikada se ne zna ko je sledeći”, istakla je Alić.

Prvu operaciju imala je prije 20, a druga prije sedam godina.

“Na moju veliku sreću sve je dobro. Sve je bilo dobro. Nisam imala zračenja, nisam imala kemoterapije, sve je na vrijeme otkriveno. Ja sam danas tu”, poručila je Alić.

Ukazala je na značaj ranog otkrivanja karcinoma dojke, uputila apel ženama da se redovno kontrolišu i poručila da je “ova bolest izlječiva”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.