Čović: Realno je bilo očekivati oslobađajuću presudu Oriću

Vijesti 09. okt 201717:46 > 17:56
N1

Advokatica Nasera Orića, Lejla Čović, je u današnjem izdanju emisije Dan uživo govorila o suđenju ratnom komandantu A RBiH i oslobađajućoj presudi koja je danas izrečena.

Čović je kazala da je odbrana očekivala ovakvu presudu zbog dokaza.

Očekivali smo ovakvu presudu imajući u vidu dokaze koje su provedeni. Cijela optužba se zasnivala samo na iskazu jednog zaštićenog svjedoka. Tokom ročišta se dokazalo da se radi o svjedoku koji je nekredibilan i mijenja svoje iskaze. Svi ostali dokazi koji su provedeni u tom postupku bili su kontradiktorni iskazu tog svjedoka, te je bilo realno očekivati oslobađajuću presudu“, kazala je Čović za N1.

Na pitanje šta joj je Orić kazao nakon izricanja presude, poručila je:

Lično mi je rekao: Pravda je pobijedila, konačno. Vjerujem da mu je teško bilo proalziti kroz cijeli proces koji je trajao dvije godine. Ovo je prvostepna presuda, nije pravosnažna. Tužičlaštvo je najavilo da će uložiti žalbu na što odbrana ima pravo odgovora. Nadamo se da će i Apelaciono vijeće potvrditi prvostepenu presudu“.

Šta slijedi dalje, ukoliko se uloži žalba?

Nakon što Sud otpremi pisani otpremak, Tužilaštvo će imati rok od 15 dana da uloži žalbu na presudu. Nakon toga se zakazuje sjednica pred Apelacionim vijećem te oni odlučuju šta će učiniti po pitanju žalbe“.

Čović je istakla da se presude donose na osnovu predočenih dokaza.

Svi moramo imati u vidu da se presuda donosi na osnovu predočenih dokaza. Ja sam ubjeđena da veliki broj političara koji su danas davali izjave nemaju predstave za šta je optužen Naser Orić. Tužilaštvo je moralo dokazati ono za šta se zalaže. Ja sam od početka govorila da je kvalitet dokaza koje je Tužilaštvo prezentovalo nedovoljno za presudu“.

“Kada je riječ o presudama Mladiću i Prliću, jasno je da će uvijek jedna strana biti nezadovoljna presudom i da će sama presuda izazvati veliki broj komentara, kao što je bio slučaj i sa današnjom”, smatra Čović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.