Mirko Šarović za N1: Dobre vijesti, položili smo ispit

Vijesti 10. okt 201709:22 > 09:47
N1

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović za N1 je govorio o izvozu mesa i proizvoda od mesa peradi u EU iz BiH.

Gostujući u Novom danu, Šarović je kazao da vjeruje da će ocjena Evropske komisije za hranu i zdravlje biti pozitivna, a preliminarni rezultati BiH daju razlog za optimizam.

“Odluka je važna jer je to poljoprivredni sektor koji okuplja značajan broj kompanija i veže 20.000 radnih mjesta. Izvozno je orijentisana grada, preko 9.000 tona pilećeg mesa izvozimo u region, ali nije do sada imala evropski broj. Ovo je ravno podvigu”, izjavio je Šarović.

Ministar Šarović kazao je i to da su pripreme trajale dosta dugo, ali je pohvalio rad svih uključenih u konačno dobijanje dozvole za izvoz mesa i proizvoda od mesa peradi u EU.

Kazao je da po procedurama i pravilima Evropske komisije, tri sedmice od okončanja posjete u zemlji daju preliminarni izvještaj, kojeg za BiH očekuje do kraja mjeseca.

“Nije lako obezbijediti dolazak Evropske komisije za hranu i zdravlje. Oni su godinu dana unaprijed popunili program. Zaista smo bili uporni i došli su kod nas, položili smo ispit. Dobra vijest, jedna od najboljih. Ostaje nam samo nakon toga da završimo administrativne procedure”, kazao je.

Prvo tržište gdje će bih izvoziti meso i prerađevine od mesa peradi bit će Hrvatska, jer BiH, kako je kazao, tradicionalno najviše izvozi u susjedne zemlje.

Za ekonomsku situaciju to znači da kompanije dobijaju prostor za širenje, i nova tržišta.

“Radi se o potentnoj grani, koja je izvozno orijentisana. Sposobni smo da izvozne kapacitete povećamo za 50 posto. Prijavili smo četiri kompanije, a na listi imamo još 10 kvalitetnih širom BiH. Očekujem njihovu ekspanziju”, kazao je ministar Šarović za N1.

Uz sve ovo, očekuje se i povećanje broja malih firmi, a efekti će se pozitivno odraziti na ekonomiju zemlje.

Što se tiče rezultata rada ministarstva ove godine, Šarović je kazao da je povećan izvoz za 17 posto u odnosu na isti period prošle godine, a pokrivenost uvoza izvozom je blizu 61 posto, što su sve pokazatelji da će se 2017. godina uspješno okončati.

Govorio je i o Agrokoru, kazavši da je nemoguće da BiH bude mirna, jer sve ovisi o koncernu i raspletu situacije, te da se sva dešavanja oko Agrokora prate u BiH.

O problemima unutar BiH – ne vjeruje da će se riješiti prije izbora 2018. godine, jer kod stranaka nema interesa za to.

“Izgubili bi poligon za nadmetanje i dodvoravanje svojoj publici koja navija. Ovo nije vrijeme za rješavanje pitanja, ovo je vrijeme kada će se stvarati druga pitanja i svi ćemo stati iza svojih busija i obraćati se svojoj publici”, izjavio je uz konstataciju da je pitanje izbornog zakona najbolje rješavati u prvoj godini narednog mandata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.