Godina bez Edite i Selme

Vijesti 10. okt 201716:55 > 19:28
Izvor: N1

Nekoliko saobraćajnih nesreća dogodilo se danas u BiH u kojima su povrijeđeni pješaci - u Sarajevu, u naselju Stup i Rajlovac, kao i u Banjaluci, gdje je povrijeđeno desetogodišnje dijete - i to na prvu godišnjicu pogibije djevojaka Selme Agić i Edite Malkoč.

Godišnjica je obilježena u Sarajevu u prisustvu porodica stradalih, njihovih kolega sa Filozofskog fakulteta, profesora, rodbine i prijatelja. Roditelji stradalih djevojaka su istakli da nisu zadvoljni tokom suđenja a studenti sigurnosti u saobraćaju.

Godinu dana nakon stradanja Selme Agić i Edite Malkoč njihov prijatelj Haris se prisjetio kobne noći. Selma i Edita su mu bile najbolje prijateljice.

Ja sam bio sa njima minutu prije nego se to desilo. Ušao sam u taksi, odvezao se i minutu-dvije kasnije se to desilo. Nisam znaoza nesreću  do poslije nekih sat-dva vremena. Zvao sam ih deset puta jer sam vidio da se desila neka saobraćajna nesreća, ali ih nisam dobio i to je najteža noć u mom životu“, ispričao nam je Haris Heljić.

Kobne noći, 10. oktobra 2016. godine, prelazeći cestu dok je na semaforu bilo upaljeno zeleno svjetlo za pješake, stradale su Selma i Edita. Sanjin Sefić je osumnjičen da je automobilom udario Selmu i Editu, a zatim pobjegao s mjesta nesreće. Uhapšen je u Srbiji, a 9. januara ove godine izručen je pravosuđu Bosne i Hercegovine. Sudski proces je u toku, međutim, kako se on odvija nisu zadovoljni roditelji stradalih studentica.

Prošla je godina dana a mi nismo ni na pola suđenja – od silnog odgađanja, dolaska advokata… dok ja nisam reagovao nisu ih kažnjavali što ne dolazi, do akvokata Sanjina Sefića, za kojeg on tvrdi da su svi krivi osim njega. Za njega su krivi čak i svjedoci koji su vidjeli, tvrde da to nisu vidjeli, prolazimo težak period mi kao porodice“, kazao je Amir Agić.

A sigurnosnom situacijom, kada je u pitanju saobraćaj, nisu zadovoljni studenti Filozofskog fakulteta koji kažu kako se apsolutno ništa nije promijenilo.

Mjesec dana poslije nesreće i tragične smrti Selme i Edite bile su aktivne policijske kontrole. Danas njihovo djelovanje ne vidimo, također danas ne vidimo niti kamere niti redare koji su obećani od strane ministra Vedrana Mulabdića“, ispričala je Lamija Spahić, studentica Filozofskog fakulteta.

Dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu je istakao kako je mjesto kod Zemaljskog muzeja postalo simbol – ne stradanja – nego simbol mladosti jer nema dana kada na ovom mjestu nema novog cvijeća a cvijeće je simbol života. Studenti Filozofskog fakulteta su istakli kako će istrajati u traženju promjena kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.