"Zar Dodik misli da ćemo dozvoliti da BiH nestane"

Vijesti 11. okt 201717:44 > 18:06
N1

Gost Dana uživo bio je Suad Kurtćehajić, profesor sa Fakulteta političkih nauka i predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca.

Kurtćehajić je nedavno primljen u Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti, te je inaugurisan u akademika, a o tome je rekao kako je to za njega posebna stvar zbog njegovih godina, jer se smatra da se akademik postaje kada se dođe u pozne godine. Za sebe kaže kako je u godinama kada misli da može još dosta dati.

Upitali smo ga da prokomentariše izjave predsjednika Republike Srpske Miloraa Dodika koji je u posljednje vrijeme izjavljivao da je RS država, te da su RS i Srbija jedno.

Dodik mora biti svjestan nastanka RS, odnosno da je RS nastala kao paratvorevina a Bosna je priznata bez ikakvih entiteta. RS je ugrađena kao zaštitni ventil jer se ‘95. mogla lako donijeti odluka da ta RS ne postoji. Također, RS ima jednu strašnu hipoteku a to je da su je opteretili za najveći zločin a to je zločin genocida, odnosno da su vojska i policija osmislile i izvršile genocid u Srebrenici te tako stavili stalni biljeg na RS. Što se tiče Hrvatske, hrvatski narod je imao snažan antifašistički pokret i on je učestvovao u razbijanju Nezavisne Države Hrvatske i izvjegli su recidiv“, komentarisao je Kurtćehajić za N1.

Dodik se ponaša kao vladar nepostojeće države. I ISIL smatra sebe državom, ali nije dovoljno da imate teritorij i kontrolu nad teritorijem, policiju… Da biste bili država, potrebno je da imate internacionalno priznanje a on to nema. Njegove izjave su naučna utopija kojom obmanjuje svoje građanstvo“, dodao je.

Kurtćehajić je u Danu uživo komentarisao i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića te istakao kako bi se on trebao ograditi od Dodikovih izjava, ali da je ipak Vučić svjestan realiteta.

Bošnjačkom narodu se nikad nije moglo razbiti ništa. Suprotstavili smo se i austrijskoj vojsci i to je ostalo zabilježeno. Pa zar Dodik misli da će bošnjački narod dozvoliti da njegova jedina zemlja nestane?“, naveo je.

Rekao je i kako je Dodikova retorika opasna jer nas može uvesti u probleme koje mogu završiti katastrofalnim posljedicama po sve narode.

Također, naveo je i kako je Dodik bio demokrata nakon čega se okrenuo “srpskom nacionalizmu jer to prolazI”.

Kada je vidio da nema dva poslanika kao demokrata, okrenuo se pričama o sprskom nacionalizmu koji prolazi i onda ga je ‘pošlo’, kako se kaže. Naravno, to je bilo i iz političke profitabilnosti i ekonomske“, rekao je.

Govorio je i o odnosu Hrvatske prema BiH i o Pelješkom mostu te istakao: “Hrvatska nam želi osporiti otok Školj i ako bude po Hrvatskoj, mi ćemo biti zemlja bez izlaza na more a sada imamo dva izlaza na more. Mi to što Hrvatska želi nećemo ni pod koju cijenu prihvatiti. Mi želimo prvo ići na utvrđivanje granice pa onda dalje možemo nastaviti”.

Komentarisao je i predstojeće izbore te naveo kako se nada da će “u RS vidjeti da politika Dodika unesrećuje tamo narod”, a da će u FBiH biti puno političkih opcija, kao i da su ljudi nezadovoljni postojećim, odnosno da su imali provjerenu sitauciju i sa SDA i SDP i da to građanima nije donijelo očekivane rezulate.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.