Otvaranje Informativnog centra MKSJ u Sarajevu

Vijesti 13. okt 201712:04 > 12:12
N1

Sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Fausto Pocar najavio je otvaranje Informativnog centra MKSJ u Sarajevu krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Sudija je istakao da ovaj centar ne bi trebao da bude pasivna institucija već da putem interneta, svima koji to žele, omogući pristup dokumentima Haškog tribunala iz njihovih baza podataka.

Izrazio je nadu da će Centar biti otvoren do kraja godine, u vrijeme zvaničnog zatvaranja Haškog tribunala.

Sudija Pocar je u izjavi za medije uoči predavanja o temi “MKSJ: Informativni centar – vizija i potencijal”, organiziranog danas u Sarajevu, pojasnio da je ideja da Informativni centar omogući pristup podacima svim ljudima koji nisu stručnjaci, odnosno ljudima koji ne znaju kako doći do informacija o tome kako je u nekom selu počinjen zločin ili kako su sudije procjenjivale taj zločin i donosile odluku.

“Bitno je da u Centru imaju osobe koje će omogućiti običnim ljudima u Bosni i Hercegovini, ali i u cijeloj regiji, da imaju pristup takvoj vrsti informacija”, istakao je.

Napomenuo je da će Centar biti instrument u vlasništvu Grada Sarajeva te da ne pripada MKSJ, ali da će oni učiniti sve da pomognu njegov rad kako bi mogao raditi na informiranju javnosti.

Naglasio je da je Grad Sarajevo već učinio mnogo za otvaranje ovog Centra, odredili su prostor u Sarajevskoj vijećnici, izabrali ljude iz gradske administracije koji će učestvovati u radu Centra te da je sada krucijalno nabaviti opremu, namještaj i finansijska sredstva za aktivnosti Centra i izvan njega.

“Prikupljanje sredstava za rad Centra radit će Grad Sarajevo koji je pokazao veliku posvećenost njegovom otvaranju, ali brzina i količina prikupljenih sredstava zavisit će od internih procedura ambasada i institucija država koje budu odlučile da podrže rad Informativnog centra”, pojasnio je Pocar.

On se osvrnuo i na rad Haškog tribunala kazavši da ne može govoriti o presudama jer nije bio direktno uključen u njih, ali da je ovaj Sud radio na velikom broju predmeta te da je velikim dijelom, s aspekta žrtava, pravda zadovoljena.

Međutim, ukazao je na činjenicu koju treba imati u vidu, a to je da Haški tribunal i njegove sudije nisu ti koji tragaju za dokazima, već su tužioci oni koji ih obezbjeđuju. Stoga je istakao da je Haški tribunal ograničen u svom radu u smislu da ovisi od toga što mu tužioci pruže, dok, također, tužioci trebaju saradnju država koja im u početku nije uvijek bila omogućena.

Generalno, zaključio je da je rad Haškog tribunala kvalitetan.

U okviru predavanja “MKSJ: Informativni centar – vizija i potencijal”, organiziranog za studente, nastavnike i saradnike Univerziteta u Sarajevu, sudija MKSJ, koji je i sudija Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Milanu, govorit će o smislu, misiji i potencijalu Informativnog centra MKSJ u procesima suočavanja s prošlošću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.